UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великобританія не виключила можливості політичної конфронтації з Іспанією

Напруженість, що виникла останніми днями між Мадридом і Лондоном пов'язана з рішенням влади Гібралтару, деколонізації якої домагається піренейське королівство, скинути в прибережні води 70 бетонних блоків "з метою створення штучного рифу і збільшення вилову риби".

МЗС Великобританії не виключає можливості політичних дій у відношенні Іспанії в разі, якщо криза на кордоні з Гібралтаром не буде вирішена найближчим часом. Про це заявив офіційний представник зовнішньополітичного відомства.

"Ми готові зробити те, що повинно бути зроблено для досягнення позитивного для нас результату, - повідомив співробітник МЗС. - Посилення іспанською стороною контролю на кордоні з Гібралтаром - абсолютно несиметричний крок, і всій цій ситуації необхідно покласти край як можна швидше".

"Звичайно, нашим пріоритетом продовжують залишатися політичні методи і прямий діалог з іспанським урядом, - зазначив представник дипвідомства. - Ми також вивчаємо можливість звернення до суду".

Виникла в останні дні між Мадридом і Лондоном напруженість пов'язана з рішенням влади Гібралтару, деколонізації якого домагається піренейське королівство, скинути в прибережні води 70 бетонних блоків "з метою створення штучного рифу і збільшення вилову риби". У відповідь Іспанія посилила контроль на кордоні з британської заморською територією і обіцяла ввести додаткові заходи митного та податкового контролю.

Сполучене Королівство вкрай болісно відреагувала на це рішення, а мер Лондона і один з найпопулярніших політиків країни Борис Джонсон навіть закликав "захищати Гібралтар так само, як і 1982 році Фолкленди від аргентинців".

Варто зазначити, що раніше сьогодні в порт Гібралтару прибув британський фрегат "Вестмінстер" (HMS Westminster). У ВМС королівства у зв'язку з цим підкреслили, що "візит був спланований давно, ще до скандалу, і ніяк з ним не пов'язаний. !zn

Читайте також:

Великобританія погрожує Іспанії ускладненням відносин через Гібралтар

Новітні підводні човни Іспанії виявилися дуже важкими: вони потонули відразу після спуску на воду

Фолкленди вирішили залишитися в складі Великобританії

Іспанія попередила Британію про посилення режиму щодо Гібралтару