UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Велика сімка" вийшла з G8, а не Росія – МЗС РФ

Росія заявляє про відсутність інтересу до формату "Великої вісімки".

Росія не має наміру робити якісь кроки для повернення в G8, з тієї причини, що не вона вийшла з цього формату, а колеги по "вісімці", вийшли з об'єднання, заявив заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков, передає ТАСС.

Він уточнив, що Росія не відчуває інтересу до цього формату.

"Таких заходів немає. Відверто кажучи, ми не напрошуємося. Перш за все, з тієї причини, що не Росія виходила з "вісімки", а це колеги по "вісімці" вийшли з російського головування у минулому році. Це їх власне суверенне рішення, ми не зазіхаємо на чужий суверенітет, вплинути на нього, напевно, можна було б, позначивши свій інтерес, але не впевнений, що у нас цей інтерес є" - зазначив Рябков.

У той же час Росія бачить набагато більше перспектив в інших об'єднаннях, таких як БРІКС, де Росія зараз головує, і G20, заявив представник МЗС РФ.

"Нам набагато цікавіше працювати в БРІКС і "двадцятці", тим більше що і те, і інше об'єднання підвищує свій вплив на світові справи, повістка дня еволюціонує" - розповів заступник голови голови російського зовнішньополітичного відомства.

Російська влада також акцентують увагу на незначних втратах для РФ від припинення взаємодії з партнерами по "Великій вісімці" в колишньому форматі.

"Велика сімка" ізолює себе від Росії, а для РФ це ніяких фактичних негативних наслідків не несе", - заявив глава комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков.

Як повідомлялося, після завершення саміту "Великої двадцятки" західні ЗМІ написали, що єдиним другом Путіна на саміті G20 виявилася коала.