UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з Оксфорда оголосили про старт нового дослідження реакції людини на вірус SARS-CoV-2

Дослідження буде проходити в два етапи, в кожному беруть участь різні групи добровольців.

В Оксфорді продовжують досліджувати COVID і його вплив на імунітет. Цього разу вчені мають намір повторно заразити тих, хто перехворів ковідом, щоб вивчити реакцію імунної системи. В експерименті візьмуть участь невакциновані добровольці без проблем зі здоров'ям, у яких ще збереглися антитіла до хвороби.

Метою дослідження фахівців є з'ясування імунних реакцій, що захищають людину від повторного зараження коронавірусом. Також дослідники хочуть зрозуміти, як організм реагує на SARS-CoV-2 вдруге.

Результати експериментів допоможуть розробити більш ефективні вакцини і методику лікування. 

Перший етап експерименту стартує в кінці квітня. Оригінальним штамом з Уханя заразять 64 волонтера у віці 18-30 років. Їм введуть мінімальну дозу вірусу - заразять половину добровольців, викликавши мінімальні симптоми хвороби або ніяких взагалі.

Учасники експерименту 17 днів пробудуть в карантині в спеціально спроектованій палаті. Вони пройдуть обстеження, в тому числі КТ легенів і МРТ серця.

На другому етапі (він стартує влітку), молоді люди отримають «стандартну» дозу вірусу. Її встановлять в ході першого етапу. Після виписки учасники обох частин дослідження вісім разів пройдуть огляд лікаря. Всього дослідження триватиме рік.

Добровольців, у яких з'являться симптоми хвороби, лікуватимуть антитілами Regeneron Pharmaceuticals, виробленими в США. Там їх схвалили для терапії ковіда.

Учасників дослідження випишуть тільки тоді, коли ті не зможуть поширювати вірус. Вчені вважають: якщо добровольці повністю здорові і успішно перенесли коронавірус вперше, ризики для них мінімальні.

Читайте також: Глава ВООЗ заявив про контроль над пандемією COVID-19

Раніше команда експертів ВООЗ запропонувала дослідження всіх областей можливого джерела вірусу за винятком його витоку з лабораторії.

Відзначимо, що публікацію цього звіту неодноразово відкладали. Це викликало питання про спроби Китаю приховати або спотворити висновки.

Екс-директор Центру з контролю і профілактики захворювань США Роберт Редфилд заявив телеканалу CNN, що джерелом коронавірусу COVID-19 була Уханьского лабораторія. Він поділився думками, що вірус почав поширюватися ще в вересні-жовтні 2019 року. У той же час Редфилд підкреслив, що мова йде лише про його думці, і що наука проллє світло на обставини початку пандемії.