UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені зв'язали вживання кави з кращим результатом у пацієнтів з неоперабельним раком товстої або прямої кишки – NYT

Але не радять людям починати пити каву, щоб спробувати лікувати або запобігти раку

Нове дослідження показало, що вживання кави може продовжити час виживання у людей з раком товстої кишки. Дослідники вивчили майже 1200 пацієнтів з діагнозом просунутого або метастатичного раку товстої кишки або прямої кишки, які не можна вилікувати хірургічним шляхом. На початку дослідження пацієнти заповнили анкети про харчування і спосіб життя, включаючи інформацію про споживання кави, розповідає американська газета The New York Times.

У порівнянні з тими, хто не пив жодної чашки в день, у тих, хто пив одну чашку в день, показник загального виживання збільшився на 11 відсотків, а показник тривалості життя без прогресії - на 5 відсотків. Чим більше кави вони пили, тим було краще. Ті, хто пив по чотири й більше чашки на день, на 36 відсотків збільшили коефіцієнт загального виживання, і на 22 відсотки - коефіцієнт виживання без погіршення захворювання. Неважливо, чи була кави без кофеїну або звичайна.

Автори дослідження врахували расу, куріння, споживання алкоголю, аспірину, діабет і додавання молока, молочних вершків або підсолоджувачів в каві.

Співавтор дослідження, Крістофер Макінтош, студент четвертого курсу медичного факультету клініки Мейо Алікс, підкреслив, що вживання кави не є ліками проти раку або його лікуванням.

"Якщо пацієнт вже п'є каву, він повинен відчувати себе добре. Вони не заподіють собі шкоди. Але я б не радив людям почати пити каву, щоб спробувати лікувати або запобігти раку", - сказав він.

Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско заявили про те, що люди, які регулярно вживають каву, рідше страждають від проблем з серцевим ритмом, ніж ті, хто байдужий до цього напою. Вживання п'яти й більше чашок кави в день знижує ризик розвитку таких проблем на 15%.