UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вбивство Ганії: Іран заарештував  понад два десятки осіб у пошуках підозрюваних — NYT

Тегеран розпочав масштабне розслідування.

Іран заарештував понад два десятки осіб, зокрема, високопоставлених офіцерів розвідки, військових чиновників і працівників гостьового будинку Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) у Тегерані, у відповідь на великий провал у системі безпеки, який зробив можливим вбивство одного з лідерів ХАМАС Ісмаїла Ганії. Про це повідомляє NYT, посилаючись на джерела.

Читайте також: Як Іран може відповісти на вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії? — The Hill

Ганія, який перебував у Тегерані на інавгурації нового президента Ірану і зупинився в гостьовому будинку КВІР, загинув у середу, 31 липня, внаслідок вибуху.

Реакція Тегерана підкреслює, наскільки руйнівним провалом у сфері безпеки для іранського керівництва стало вбивство Ганії в гостьовому будинку військових у столиці, який ретельно охороняється, та ще через кілька годин після церемонії приведення до присяги нового президента країни.

Офіційні особи кажуть, що бомба була закладена в кімнаті Ганії ще за два місяці до його приїзду. Представники іранського режиму й ХАМАС звинуватили у вбивстві Ізраїль, пригрозивши відповіддю. ЗМІ також писали, що для вбивства Ганії ізраїльський Моссад завербував іранських силовиків. 

За словами двох чиновників Ірану, які говорили на умовах анонімності, розслідування проводить спеціалізований розвідувальний підрозділ Корпусу вартових ісламської революції.

Тегеран ще не оприлюднив жодних подробиць про арешти чи розслідування, але вже пообіцяв сувору помсту. Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав завдати удару по Ізраїлю у відповідь.

Інтенсивність і масштаби розслідування Корпусу вартових ісламської революції свідчать про те, наскільки вбивство Ганії шокувало та збентежило іранський режим.

Інцидент, серед іншого, приніс усвідомлення того, що якщо Ізраїль зміг вибрати мішенню такого важливого гостя в день, коли Тегеран перебував під посиленою охороною, то ніхто насправді не був у безпеці. Близькість Ганії до верховного лідера Ірану — ці двоє зустрічалися в резиденції Хаменеї за кілька годин до вбивства, також викликала занепокоєння Тегерана.

На похороні Ганії в п'ятницю, 2 серпня, Хаменеї оточувало тісніше, ніж зазвичай, коло охоронців. За останні два дні були повністю переглянуті протоколи безпеки для вищих посадових осіб Ірану.

Читайте також: США очікують, що Іран найближчим часом атакує Ізраїль за вбивство Ганії – ЗМІ

Ситуація на Близькому Сході продовжує загострюватися: події останнього тижня свідчать про стрімке й погано контрольоване сповзання у вир великої регіональної війни. Свої міркування щодо цього в статті “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?” виклав Ігор Семиволос.