UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцина проти COVID-19 може спровокувати «розділеність суспільства» — Bloomberg

«Запаморочення», спричинене новиною про ефективну вакцину, може мати негативний вплив.

Дієва вакцина проти коронавірусу, без сумніву, є позитивним моментом на фоні загострення ситуації з пандемією. Однак, винайдення ефективної вакцини ризикує «модифікувати» людське суспільство досить тривожним чином, збільшивши соціальну нерівність та розділеність вже найближчим часом, пише Bloomberg.

Першим питанням є те, як суспільство буде реагувати на потенційну масову вакцинацію.

Проста логіка припускає, що більшість людей виявлять бажання пройти вакцинацію. До того ж, звістка про ефективну вакцину може змусити багатьох людей втратити пильність у боротьбі з пандемією. Адже не всі люди будуть поводитися раціонально. Багато-хто піде на ризик, адже як тільки вакцина відкриє нові перспективи для повернення до нормального життя, спокуси знову забути про соціальну дистанцію стануть потужнішими.

Як тільки люди почнуть замислюватися про найближчу перспективу вечірок та інших розваг, їм буде важче протистояти ідеї дотримання правил безпеки.

«Запаморочення», спричинене новиною про ефективну вакцину, може мати негативний вплив.

До того ж, як тільки люди масово отримають доступ до вакцини, протягом деякого часу пануватиме плутанина.

Зараз, якщо не одягнути маску в громадських місцях, люди будуть дивитися на вас із засудженням, і, швидше за все, зроблять зауваження. Це цілком нормальна соціальна реакція, яка допомагає тримати вірус під контролем.

Чи залишиться це без змін, як тільки вакцинується 10% або 20% населення? Крім того, на той момент ще більший відсоток населення вже перехворіє COVID-19. Ймовірно, багато людей вже не будуть дотримуватися правил соціальної дистанції та перестануть носити маски в громадських місцях.

Це означає, що на «перехідному етапі» до масової вакцинації деякі дуже корисні запобіжні засоби для стримування поширення вірусу ризикують зникнути.

Люди, які на той момент ще не пройдуть вакцинацію, залишаться вразливими і тимчасово зіштовхнуться з великими ризиками.

Своєю чергою, ті, хто зробить щеплення, будуть «відділятися» від «непровакцинованих» людей.

Такі «форми розділення суспільства» будуть поширені на початковому етапі вакцинації. До того ж, значних труднощів додасть і сама технологія розповсюдження вакцини, адже, для прикладу, вакцина компанії Pfizer вимагає особливих умов зберігання при температурі близько мінус 70 градусів Цельсія. Багато сільських лікарень не можуть собі дозволити такі витрати на зберігання, і тому багато громад отримуватимуть вакцину повільніше. COVID-19 може ще протягом тривалого часу циркулювати в сільській місцевості.

А як щодо коледжів та університетів? Студенти повинні будуть повернутися на навчання, а навчальні заклади почнуть вимагати, щоб усі студенти, викладачі та співробітники були провакциновані. Таким чином, розділеність буде поширюватися і серед «освіченого та неосвіченого населення».

І з огляду на те, що жодна вакцина не буде на 100% ефективною, багато людей, які пройдуть вакцинацію, можуть почати віддалятися від решти суспільства, резюмує видання.