UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС заявили про підтримку ядерної угоди з Іраном

Єврокомісія зробила заяву про підтримку ядерної угоди за кілька годин до того, як Трамп повинен оголосити про своє рішення.

Європейський Союз підтвердив готовність виконувати свої зобов'язання в рамках угоди щодо ядерної програми Ірану. Позицію ЄС також підтримують Франція, Німеччина і Британія, повідомила офіційний представник Єврокомісії Майя Косьянчич за підсумками зустрічі керівництва ЄС з міністром закордонних справ Ірану Аббасом Арагчі у Брюсселі у вівторок, 8 травня.

"ЄС скористався можливістю, щоб підтвердити свою підтримку продовженню та повній та ефективній реалізації іранської угоди всіма сторонами", - заявила Косьянчич.

За даними джерел німецького інформагентства dpa, ЄС готовий імплементувати угоди, дооки Іран виконує свої зобов'язання, передає Deutsche Welle.

"Найближчими днями необхідно підтримувати постійний контакт з усіма сторонами, щоб не допустити ескалації ситуації", - підкреслив співрозмовник видання.

Представники ЄС зустрілися з главою МЗС Ірану за кілька годин до того, як президент США Дональд Трамп повідомить про своє рішення з ядерної угоді. За даними NYT, Трамп планує розірвати угоду і відновити скасовані санкції проти Ірану.

Раніше президент США Дональд Трамп неодноразово висловлював своє невдоволення умовами ядерної угоди з Іраном і заявляв про небажання продовжувати її. Саме ця тема стала однією з ключових під час його переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном і федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, які позаминулого тижня відвідували Вашингтон.

Договір між Іраном і США, Росією, ФРН, Великою Британією, Францією і Китаєм був підписаний в 2015 році. Угода передбачає згортання іранської ядерної програми і контроль над нею в обмін на поступове зняття санкцій. Нинішній президент США вважає цей договір жахливим, зокрема його не влаштовує розвиток іранської ракетної програми.

Нещодавно прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оприлюднив документи, які підтверджують, що Іран таємно продовжує ядерну програму.

Докладніше читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Чи вийде президент Трамп з ядерної угоди з Іраном?", , а також у статті Олександра Хари "Арес, Гермес і Афіна на "вашингтонському Олімпі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна". у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".