UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН закликали США та Росію повернутися до договору про ядерну зброю

Ризик застосування ядерної зброї на сьогодні вищий ніж в часи "холодної війни".

Заступниця генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй у справах роззброєння Ідзумі Накаміцу зазначила, що світ має деескалювати  напруженість через ризик застосування ядерної зброї, який на сьогодні вищий, ніж на піку "холодної війни". Про це вона заявила під час засідання Ради безпеки.

"Ризик застосування ядерної зброї зараз вищий, чим на піку "холодної війни"... Я хочу повторити, держави мають уникати будь-яких дій, які призводять до ескалації. Задля безпеки всіх нас, я закликаю РФ, США та ООН поговорити про повернення до нового договору про ядерну зброю. Ці дії вкрай потрібні для міжнародної стабільності", – заявила Накаміцу.

При цьому представники США та Великої Британії вважають, що Росія намагається ввести світ в оману своїми заявами про розміщення  розміщення ядерної зброї у Білорусі для самозахисту.

"Позиція Росії, що розміщення ядерної зброї так чи інакше обґрунтоване через використання бронебійних снарядів — просто безглузда. Це очевидно, що бронебійні снаряди зовсім не еквівалентні ядерній зброї. Це оголошення не пов'язане з тими озброєннями, які, до речі, є й у Росії", — сказав заступник представника США в ООН Роберт Вуд, передає "Суспільне".

Він додав, що Росія намагається ескалювати війну проти України і засудив Білорусь за співучасть у збройній агресії РФ.

Читайте також: Лукашенко пояснив, навіщо йому російська ядерна зброя: на Білорусь знову "готується напад"

"У цій безвідповідальній риториці та продовженні дезінформації, Росія намагається ескалювати свою війну в Україні, а не прагне миру. Білоруський режим просто обслуговує інтереси Путіна. Ми засуджуємо режим Лукашенка у співучасті у війні в Україні", — сказав він.

Представник Сполученого Королівства при ООН Джеймс Карукі наголосив, що Росія добре знає, що бронебійні снаряди, які Британія передала для ЗСУ не є ядерною зброєю.

"Ми чули оголошення Путіна, що це спричинено тим, що Британія постачає бронебійні снаряди зі збідненим ураном. І що Росія лише самозахищається відповідно до статуту ООН. Росія дуже добре знає, що це звичайне озброєння, а не ядерне. І це ще один приклад того, як Росія вводить всіх в оману", — сказав він.

Розвідка Норвегії передбачила ймовірні сценарії, коли і як Росія застосує ядерну зброю.