UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН відмовилися підтримати резолюцію Росії про Договір РСМД

Низка держав утрималася за тієї причини, що такі питання - компетенція не Генасамблеї, а Радбезу ООН.

Профільний комітет Генеральної асамблеї ООН відмовився пропонувати для обговорення в Генеральній асамблеї ООН представлений Росією проект резолюції, що закликає зберегти у незмінному вигляді Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), повідомляє Deutsche Welle.

55 держав висловилися проти внесення цього документа на обговорення, 31 було "за", ще 54 країни утрималися.

Однією з причин провалу проекту, зазначили представники низки держав утрималися, було те, що ця тема входить швидше до компетенції Ради Безпеки ООН, ніж Генасамблеї.

25 жовтня Російська Федерація надала до Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції у зв'язку з планами США вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штаті з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона порушує умови, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

У РФ претензії США відкинули, назвавши позицію Вашингтона "небезпечною". Для переговорів з цього питання Москву відвідав радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон.

Голова МЗС Німеччині Хайко Маасс повідомив про наміри звернутися до НАТО з закликом вжити заходів для збереження Договору.

У той же час, Україна і Польща з розумінням поставилися до рішення США, звернувши увагу на систематичні порушення Росією взятих на себе зобов'язань.

Договір про РСМД був підписаний США та СРСР у 1987 році. Сторони зобов'язалися знищити балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої дальності (500-1000 км), а також не виробляти і не розгортати озброєння цього класу в майбутньому.