UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН сьогодні відбудеться присяга нового генсека

Гутерріш стане дев'ятим генсеком в історії організації.

Генеральна асамблея ООН сьогодні, 12 грудня, приведе до присяги нового Генерального секретаря ООН.

Церемонія полягає в тому, що голова 71-й сесії Генеральної асамблеї офіційно повідомить Антоніу Гутеррішу, що він призначається дев'ятим Генеральним секретарем ООН на строк, який розпочинається 1 січня 2017 року і закінчується 31 грудня 2021 року, повідомляє Центр новин ООН.

Гутерріш змінить на посаді Пан Гі Муна, який був восьмим генсеком ООН.

Антоніу Гутерріш народився 30 квітня 1949 року в Лісабоні. Він вивчав інженерну справу і фізику у Вищому технічному інституті, а потім працював викладачем у цьому вузі. У 1974 році Антоніу Гутерріш вступив в Соціалістичну партію і згодом став її генеральним секретарем. У 1995 році він став прем'єр-міністром Португалії.

З червня 2005 по грудень 2015 року обіймав посаду Верховного комісара ООН у справах біженців.

Читайте також: ООН зафіксувала зменшення кількості жертв серед мирних жителів в Донбасі

Видання New York Times писало, що Антоніу Гутерриш може стати реформатором ООН. На посаді прем'єр-міністра він створив сприятливі умови для розвитку бізнесу і провів масштабну приватизацію державних компаній, при цьому вливаючи значні кошти в соціальні програми, такі як розвиток державної системи освіти і охорони здоров'я. Він домігся прийняття закону про встановлення мінімального рівня доходів для родини і створення урядового фонду для допомоги бідним верствам населення досягти цього рівня.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко висловив упевненість, що Гутерриш на посаді генсека ООН буде надавати активну підтримку Україні, ніж його попередник Пан Гі Мун.