UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НАТО вважають, що Росія не несе військових загроз для Швеції та Фінляндії

В Альянсі намагаються якомога швидше прийняти до свого складу нових кандидатів.

В НАТО не бачать значних ризиків для Фінляндії та Швеції з боку Росії через вступ до Альянсу. Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане під час Саміту демократії в Копенгагені.

На думку чиновника, Росія на даний момент не збирається нападати на країни-кандидатки, оскільки сконцентрована на спробах захопити Україну. Тим не менш, Джоане підкреслив, що і діючим членам НАТО, і Швеції з Фінляндією слід бути уважними та готовими до будь-якого розвитку подій.

«Ми не бачимо, щоб Росія була спроможна або мала намір у такий перехідний період погрожувати цим двом країнам військовим шляхом. Зрозуміло, що ми маємо бути обережними, але на цьому етапі реальних ризиків для Швеції і Фінляндії не видно», - сказав Джоане.

Читайте також: Росія опиниться у важкому воєнному стані після вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Крім того, заступник генсека заявив, що члени НАТО узгодили максимальне скорочення формальної процедури прийняття обох кандидатів до Альянсу. Велике значення для цього має те, що і Швеція, і Фінляндія володіють достатнім військовим потенціалом і давно є партнерами країн НАТО у проведенні військових навчань. Також Джоане наголосив, що навіть у разі потенційної загрози з боку РФ обидві країни отримали гарантії безпеки від Великої Британії, США та кількох інших учасників Альянсу. 

«Фінляндія та Швеція є найближчими партнерами для НАТО вже зараз. Вони є досконалими демократіями, вони мають дієздатні збройні сили і високий рівень взаємосумісності з Альянсом. Це робить суттєво посилить НАТО. Вони покращать безпеку не лише у Балтійському морі, але і загальну євроатлантичну та трансатлантичну безпеку», – підсумував Джоане.

Читайте також: Туреччина поставила Швеції та Фінляндії 10 умов для зняття вето на вступ до НАТО: список

Нагадаємо, що Фінляндія і Швеція подали заявки на вступ до НАТО у травні. Це рішення було спричинено військовою агресію Росії проти України та неодноразовими погрозами з боку кремлівської влади. 

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в нейтральній Швеції, як і в сусідній з нею Фінляндії, зростає кількість прибічників вступу країни до НАТО: навіть відсутність кордону з РФ не знижує для королівства ймовірності прямого конфлікту в майбутньому. У Москві нервово реагують на таку перспективу розширення Альянсу. Та чи відкриє Росія «другий фронт» у Балтійському морі? Про це — у статті Аліни Гриценко «Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?»