UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Міноборони Великої Британії пояснили, чому "просів" російський експорт зброї

Росія втратила позиції в рейтингу топ-експортерів зброї через дві помилки свого керівництва.

Стрімкий спад експорту російської зброї може бути пов’язаний з регулярними втратами армії РФ у війні з Україною та міжнародними санкціями. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» з посиланням на зведення міністерства оборони Великої Британії.

Читайте також: Глава МЗС Австрії: Путін – перший президент РФ, який використовує газ як зброю

Як кажуть розвідники, зниження рівня експорту, вірогідно, обумовлене кількома факторами.

По-перше, Росія надає пріоритет техніці для операцій в Україні через постійні втрати на полі бою. А по-друге, попит клієнтів знизився через ризик введення санкцій і глобальне засудження Росії за війну.

Читайте також: "Багато слів не потрібно": Макрон нагадав Путіну, що не лише у Росії є ядерна зброя

Раніше ми писали про те, що Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) визначив, що російський експорт зброї впав на 53% у період між 2014-2018 і 2019-2023 роками. Через це Росія опустилася з другого на третє місце у світовому рейтингу експорту озброєнь. Минулоріч основні російські види озброєння отримали лише 12 країн. Для порівняння – у 2019 році таких країн була 31.

Нагадаємо, Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі. Основними постачальниками озброєнь Києву, за даними SIPRI, стали США, Німеччина, Польща та інші країни. Найбільшою потребою України стали системи протиповітряної оборони.