UA / RU
Підтримати ZN.ua

У майбутньому на людство чекає ще більше пандемій - Bloomberg

Вирубка лісу, урбанізація і інтенсивна аграрна промисловість роблять свій внесок у виникнення нових видів патогенів.

Спосіб життя сучасної людини сприяє тому, що з кожним роком вірусів, що передаються від тварин, буде дедалі більше, а пандемії, подібні до викликаної коронавірусом COVID-19 - дедалі частішими, йдеться в матеріалі Bloomberg.

Дивний пандемічний світ

Коронакриза застала уряди більшості країн зненацька, хоча епідеміологи роками попереджали про загрозу нищівної епідемії.

«Від бубонної чуми і віспи до іспанського грипу та ВІЛ - історія насичена пандеміями, які змінили розвиток людства. Прогрес в медицині допоміг боротися з таким лихом. Але інші аспекти сучасного життя, включно з вирубкою лісу, урбанізацію та інтенсивною аграрною промисловістю роблять свій внесок у виникнення нових видів пошесті. І темпи того, що відбувається, турбують », - пише Bloomberg.

Безпрецедентний розвиток міжнародної торгівлі і повітряних подорожей роблять свій внесок у «пандемічне» майбутнє нашого світу. Кількість пасажирів, які користуються авіаційним транспортом, із початку XXI століття збільшилася більш ніж удвічі - на 2018 рік їх кількість досягала 4,2 мільярда.

Особливе занепокоєння викликають збудники хвороб, які ефективно передаються через органи дихання, до них, зокрема, відноситься і новий коронавірус, а також нові штами грипу, які найчастіше провокують пандемії.

SARS, MERS і Ебола: чим люди заразилися від тварин

Протягом останніх чотирьох десятиліть з'явилися в середньому три нові патогени, близько 75% людство отримало «в подарунок» від тварин. Такі патогенні називають зоонозами. Так, появу коронавірусу пов'язували спочатку зі зміями, потім з панголінами, а згодом - з летючими мишами.

Тваринне походження було у вірусів SARS (атипова пневмонія), MERS (близькосхідний респіраторний синдром), лихоманки Ебола, вірусів Хендр і Ніпах, які стали причиною смертей в Австралії і на Південному Сході Азії.

«Загроза з боку кажанів особливо висока через їх кількості. Вони увійшли до числа найбільш поширених ссавців. Кажани живуть колоніями, що налічують тисячі особин. Таким чином, з'являється середовище, сприятливе для поширення вірусів. Кажани можуть заражати інших тварин і людей через свою кров, слину і випорожнення », - додається в матеріалі.

Час збирати каміння

Вчені визначили низку факторів, які сприяють передачі патогенів з одних видів на інші, пише «УНІАН»

Один з них - вторгнення в природні екосистеми. Оскільки населення Землі збільшується, люди активно захоплюють дикі території.

У 2017 році дослідники дійшли висновку, що за останні 20 років люди заселили 10% територій, де до того була дика природа, а вільна від людей територія планети скоротилася на 23%. Нові поселення, вирубка лісів і видобуток корисних копалин змушують людей вступати в безпосередній контакт з дикими тваринами.

Другий фактор - вживання диких тварин у їжу, торгівля ними. На деяких ринках домашніх і диких тварин тримають поруч і забивають в антисанітарних умовах. Такі ринки в Китаї пов'язують з виникненням SARS і підозрювали в появі COVID-19.

Третій фактор - урбанізація. Близько 55% населення світу живе в містах. Хоча в 1960-х роках цей показник становив лише 34%. Розширення агломерацій забезпечує ареол проживання для низки диких тварин, включно зі щурами, мавпами, лисицями і птахами. Усі вони можуть жити, харчуючись людськими відходами, що теж підвищує контакти між ними і людьми.

Четвертий фактор - масове тваринництво. Патогени, що живуть в диких тварин, іноді передаються людям через домашню худобу. Оскільки люди тримають велику кількість корів, свиней і курей разом, це підвищує загрозу розповсюдження хвороби. Антибіотики, які використовують для прискорення росту худоби, сприяють появі патогенів, на яких не діють ліки.

П'ятий фактор - зміна клімату. Оскільки збільшуються популяції комарів, кліщів та інших комах, які кусають людей.

Читайте також: Легкі випадки коронавірусу виявилися гіршими, ніж всі думають – The Guardian

Наприкінці травня Китай після численних відмов усе ж погодився співпрацювати з іншими державами в розслідуванні причин виникнення пандемії COVID-19. Водночас Пекін висунув низку умов: розслідування має бути суто науковим і вільним від політики

10 травня Міністерство закордонних справ Китаю випустило велику статтю-спростування «безглуздих заяв США про коронавірус». У статті КНР повідомляє про «своєчасність» і «відкритість» інформації з Китаю і просуває урядові заяви, підкріплюючи їх цитатами китайських ЗМІ.

У публікації Китай спростовує заяву держсекретаря США Майка Помпео, про те, що Китай приховав інформацію про новий коронавірус і що він виник в лабораторії у місті Вухань. Прагнучи спростувати припущення США про це, у статті йдеться, що всі дані свідчать: вірус не створено людиною, і що цей інститут не здатний синтезувати новий коронавірус.

Раніше, Трамп назвав коронавірус «чумою з Китаю». Голова Білого дому і його прихильники-республіканці неодноразово звинувачували Китай у тому, що він не попередив світ про серйозність і масштаби спалаху COVID-19.