UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Євросоюзі кажуть про серйозні розбіжності з Британією після переговорів щодо Brexit

Джонсон неодноразово говорив, що не має наміру продовжувати переговори щодо подальших відносин з ЄС.

Головний парламентер щодо Brexit від Європейського Союзу Мішель Барн'є розповів про те, що після чергового раунду переговорів про майбутні відносини Британії та ЄС залишилися серйозні розбіжності.

"Наша мета полягала в тому, щоб успішно і швидко направити переговори по траєкторії для досягнення угоди. Однак за підсумками чотирьох днів обговорення серйозні розбіжності залишаються", - йдеться в заяві Барн'є у четвер.

Він додав, що в ЄС і далі вважають, що "досягнення угоди можливо і було б в інтересах усіх".

Наступний раунд переговорів між сторонами запланований на кінець липня.

У разі, якщо Лондон не домовиться з Брюсселем щодо угоди про вільну торгівлю до Нового року, до якого триватиме перехідний період Brexit, Британія торгуватиме з ЄС за умовами СОТ. Експерти кажуть, це завдасть країні серйозних економічних збитків.

Перехідний період почався 31 січня, триватиме до 31 грудня. Цей період необхідний, щоб ЄС і Велика Британія могли спокійно провести переговори та погодили свої майбутні відносини. Основне питання, яке слід узгодити Британії та ЄС - нову торговельну угоду.

Прем'єр Британії Борис Джонсон неодноразово говорив, що не має наміру продовжувати переговори щодо подальших відносин з ЄС. Тиждень тому спікер Джонсона заявив, що уряд не проситиме продовжити перехідний період і відкине будь-які пропозиції про це з боку ЄС.

Нагадаємо, що Британія вийшла з ЄС 31 січня, але до кінця 2020 року продовжує перехідний період, коли сторони намагаються домовитися про моделі своїх майбутніх відносин.

Зараз до Британії продовжують застосовуватися правила ЄС, але Лондон не приймає рішень, хоча і продовжує робити внески до загального бюджету ЄС. Перехідний період дає можливість Лондону і Брюсселю зберегти торговельні відносини в колишньому форматі. По закінченні "переходу" правила союзу перестануть поширюватися на Британію.

Детальніше про ситуацію у Північній Ірландії після виходу Британії з ЄС читайте в статті Віктора Константинова "Жертва в ім'я Брекзиту".