UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС опублікували рейтинг ганебних провалів російської пропаганди

На першому місці "велика ганьба для російської держави" - справа про отруєння Навального.

Підводячи підсумки минулого року, інформаційний проект Єврокомісії EUvsDisinfo публікував рейтинг найбільш помітних провалів російської пропаганди в 2020 році, передає Радіо Свобода.

Перше місце видання віддало "справі Навального", яке дослідники називають "великою ганьбою для російської держави", причому мається на увазі не саме отруєння, а провал операції, яка супроводжувалася явним відсутністю професіоналізму як з боку отруйників Навального, так і тих, хто висував "альтернативні версії" того, що сталося. Це відноситься до зізнань співробітника ФСБ в телефонній розмові з самим Навальний, який представився начальником.

"Його готовність співати перед незнайомим начальником також свідчить про традиції сліпого холопства і поблажливості в російських державних структурах", - зазначили автори рейтингу.

А що стосується самого факту отруєння опозиціонера, то, як стверджують автори рейтингу, "радикальні заходи" вже давно значаться в арсеналі Кремля і це нікого не дивує.

Друге місце отримали спроби російської пропаганди поширювати фейковий новини про пандемію коронавирусу, в тому числі про запропоновані на Заході вакцинах. Зокрема пропаганда спочатку прагнула дискредитувати вакцину корпорації AstraZeneca, а коли ця корпорація заявила про намір співпрацювати з російським інститутом імені Гамалії, нападки на вакцину відразу припинилися

Проект EUvsDisinfo нарахував близько 700 публікацій, в яких містилися не відповідають дійсності твердження, пов'язані з епідемією.

Третє місце дісталося режисеру Микиті Михалкову, який хотів показати, що зображення масових демонстрацій проти Олександра Лукашенка в Білорусі - це просто комп'ютерні зображення.

На четвертому місці Олександр Лукашенко, який поділився поділився грубо сфальсифікованою записом перехоплення розмови нібито між німецькими і польськими спецслужбами, що замислюють зміну режиму в Білорусі, які скаржилися на те, що Лукашенко «міцний горішок». Запис звучить настільки безглуздо, що на її справжності не наполягали навіть офіційні російські ЗМІ.

Читайте також: РФ фінансує сотні масштабних проектів з пропаганди "русского мира" серед всіх верств населення в Донбасі – правозахисники

Раніше інститут масової інформації провів моніторинг матеріалів російських ЗМІ про Україну, на п'яти найпопулярніших онлайн-медіа РФ.

Загалом, третина відповідних матеріалів розповідали про Україну як кримінальної країні з агресивним суспільством. Ще 25% новин були побудовані в рамках кремлівського наративу про небажання України врегулювати конфлікт на сході країни. У 18,5% матеріалів Україна подавалася як недодержави і штучний проект Заходу.