UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС оновили правила пересування на тлі введення нових зон COVID-19

Новий темно-червоний колір додається до існуючих категорій на щотижневій мапі Євроцентру профілактики і контролю захворювань.

Рада ЄС внесла зміни в рекомендації щодо скоординованого підходу до обмежень вільного пересування, у відповідь на пандемію COVID-19.

В ЄС додали нову категорію обмежень, йдеться в заяві на сайті Ради.

Згідно з оновленими рекомендаціями, новий колір (темно-червоний) додається до існуючих категорій: зелений, помаранчевий, червоний і сірий на щотижневій мапі Європейського центру профілактики та контролю захворювань.

Цей колір буде застосовуватися в районах, де вірус циркулює на дуже високому рівні, в тому числі інші інфекційні штами. Він буде застосовуватися до районів, де сукупний 14-денний рівень повідомлень про випадки COVID-19 становить 500 або більше на 100 000 осіб.

З ростом числа інфекцій і поширенням нових штамів вірусу велика частина ЄС вже в "червоній зоні", тому нові "темно-червоні зони" допоможуть виділити зони з дуже високим ризиком.

Читайте також: The Economist прогнозує, до чого призведе запровадження паспортів вакцинації від коронавірусу

Держави-члени повинні перешкоджати всім несуттєвим поїздкам в червоних і темно-червоні райони, одночасно намагаючись уникнути перешкод для основних подорожей.

Вони також повинні вимагати від осіб, які подорожують з району, класифікованої як темно-червоний, пройти тест на COVID-19 до прибуття і пройти карантин/самоізоляцію.

"З огляду на збільшення можливостей тестування COVID-19, в рекомендації також вносяться поправки, що надають державам-членам можливість вимагати від мандрівників, що прибувають з помаранчевої, червоною і сірою областями, зробити тест перед вильотом", - йдеться в заяві.

Європол виявив факти продажу підроблених сертифікатів про відсутність коронавірусу у пасажирів. Як повідомили в пресслужбі Європолу 1 лютого, випадки поширення таких підроблених сертифікатів були виявлені в аеропорту Шарля де Голля в Парижі, у Великобританії шахраї продавали підроблені довідки про коронавіруси за 100 фунтів стерлінгів. Також в Іспанії був затриманий шахрай, який за 40 євро продавав довідки та документи по коронавірус.

У лютому Україна отримає першу вакцину - 117 тис. доз від COVAX. Про це повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Протягом першого півріччя наша країна все повинна отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford в рамках ініціативи COVAX.

Станом на вівторок, 2 лютого, у світі зафіксовано 103 409 402 випадки зараження COVID-19, свідчать дані інтерактивної карти поширення коронавірусу від Центру системних досліджень при Університеті Джонса Хопкінса.

За добу 444 973 особи; померли 2 237 973 особи (+10 073); одужали 57 320 603 особи (+271 365).