UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ізраїлі визначилися з датою президентських виборів

Зараз бажання балотуватися у президенти Ізраїлю виявили семеро ізраїльських політиків.

Вибори нового президента Ізраїлю відбудуться 10 червня. Про це повідомив спікер кнесету (парламенту Ізраїлю) Юлій Едельштейн.

Він зазначив, що кожен із претендентів на президентський пост має до 27 травня подати заяву, підписану десятьма депутатами. Зараз семеро ізраїльських політиків заявили про бажання балотуватися у президенти. Це парламентарій від правлячої партії "Лікуд" Реувен Рівлін, міністр від "Лікуда" Сільван Шалом, колишній міністр фінансів Меїр Шитріт, колишній міністр оборони Біньямін Бен-Еліезер, колишня спікер кнесету Далія Іцик, колишня суддя Вищого суду справедливості Ізраїлю Далія Дорнер та лауреат Нобелівської премії професор Університету "Техніон" Дан Шахтман.

В Ізраїлі президент виконує представницькі функції, підписує прийняті закони і має право помилування. Згідно із законом, він перебуває поза політикою і представляє всіх громадян країни. Кандидата у президенти може висунути група, що складається з не менше 10 членів парламенту, він обирається таємним голосуванням у кнесеті і для перемоги повинен отримати просту більшість голосів. Встановлено семирічний термін виконання президентських повноважень, посаду глави держави не можна займати двічі. Усунути президента від посади може тільки парламент, якщо проголосують за імпічмент три чверті депутатів.

Термін повноважень нинішнього президента Ізраїлю - лауреата Нобелівської премії миру Шимона Переса - закінчується в середині наступного місяця. Він замінив на президентському посту у червні 2007 року Моше Кацава, який зараз відбуває семирічний термін тюремного ув'язнення за звинуваченням у зґвалтуванні співробітниць.

90-річний Перес відомий як активний учасник мирного процесу з палестинцями і прихильник принципу "дві держави для двох народів". !zn

Читайте також:

Колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю засудили до шести років в'язниці

Ізраїль запобіг серії терактів "Аль-Каїди", в тому числі проти посольства США