UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ізраїлі ратифікували закон, який обмежує умови для відставки Нетаньяху

В опозиції заявили, що оскаржуватимуть документ у Верховному суді.

У четвер, 23 березня, Кнесет Ізраїлю ратифікував закон про дієздатність глави уряду, що обмежує обставини, за яких прем'єр-міністр може бути відсторонений від посади, попри занепокоєння, висловлені урядовим юристом, що такий закон може бути спрямований на захист чинного прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху від будь-яких наслідків судових процесів проти нього у справі про корупцію. Про це повідомляє Reuters.

Змінена дефініція «недієздатності» національних лідерів є одним із законодавчих заходів коаліції, які призвели до кризи в Ізраїлі, а опозиція стверджує, що незалежність судової системи знаходиться під загрозою.

Коаліція наголошує, що реформа спрямована на боротьбу з тим, що вона називає надмірними повноваженнями Верховного суду, і на відновлення балансу між гілками влади.

Закон отримав 61 голос «за» та 47 «проти». Кнесет схвалив законопроект, згідно з яким прем'єр-міністр може бути визнаний «непридатним» і змушений піти у відставку, якщо він сам або три чверті членів кабінету міністрів заявлять про це.

Ці положення конкретизували «основний закон», який надає уряду вказівки на випадок недієздатності прем'єр-міністра, але якому раніше не вистачало деталей щодо обставин, які можуть призвести до усунення від влади.

За даними аналітичного центру Ізраїльського інституту демократії, раніше ця норма робила Нетаньяху вразливим до можливого визнання його недієздатності генеральним прокурором Галі Бахарав-Міара, якщо вона побачить, що прем’єр намагатиметься зупинити судові справи проти нього.

Новий закон виключає таку можливість, заявив старший науковий співробітник Ізраїльського інституту демократії Амір Фукс, додавши при цьому, що він вважав такий висновок генпрокурора малоймовірним «крайнім випадком».

Нетаньяху заперечує всі звинувачення проти себе і називає судові процеси політизованою спробою змусити його піти з посади.

Бахарав-Міара, яка була призначена колишнім центристським урядом Ізраїлю, заявила минулого місяця, що Нетаньяху не повинен брати участь у прагненні його коаліції до реформування судової системи через те, що вона вважає конфліктом інтересів, пов'язаним з судовими процесами щодо нього.

Заступник Бахарав-Міара Гіль Лімон висловив побоювання щодо законопроекту про недієздатність під час засідання Кнесету.

«Те, що ми бачимо перед нашими очима, - це група законодавчих елементів, які викликають найбільше занепокоєння і просуваються з великою швидкістю. Вони мають потенціал служити особистим інтересам людини щодо результатів судових розглядів, з якими вона зіштовхнулася», - сказав він.

Рух за якісний уряд в Ізраїлі подав апеляцію до Верховного суду проти нового закону. Якщо суд ухвалить рішення про скасування закону, це саме по собі розпалить ворожнечу.

До парламентських канікул коаліція має намір затвердити ще кілька законів із пакету юридичної реформи. Серед них найважливіша поправка до Основного закону про судочинство, яка передбачає зміни до процедури призначення суддів.

Читайте також: Нетаньяху вперше обговорив можливість військової підтримки України з боку Ізраїлю – ЗМІ

З січня Ізраїль сколихнули масові протести, на яких мітингувальники вимагають відмовитися від судової реформи, оскільки вважають, що вона є прямою загрозою демократії в державі.

Зокрема, нова судова реформа передбачає передачу контролю парламентській більшості над процесом вибору суддів Верховного суду, а також відмову від законодавчого принципу, що дозволяє Верховному суду скасовувати рішення уряду. Через відсутність в Ізраїлі Конституції і Конституційного суду, контроль над діями уряду здійснював саме Верховний суд. Нововведення загрожують різким обмеженням повноважень Верховного суду щодо судового нагляду та закріплення політичного контролю за призначенням суддів. 

Частина суспільства вважає, що це загрожує принципам демократії, а саме системі стримування та противаг, яка дозволяє зберігати баланс трьох гілок влади.