UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Іспанії не було нульового пацієнта — дослідження

Вірусологи прийшли до висновку, що визначити єдиного нульового пацієнта в країні неможливо.

Іспанські вчені заявили про відсутність нульового пацієнта в країні. Коронавірус міг потрапити сюди ще в лютому. До таких висновків прийшла команда вчених з Інституту здоров'я Карлоса III у Мадриді, передає El Pais.

Іспанські вчені вивчили геноми SARS-CoV-2 і виявили три групи вірусів: S, G та V, які поширювалися в Іспанії. Генетичні дані показали, що вірус групи S з'явився в Іспанії в середині лютого, його знайшли в зразках, взятих з Валенсії. Крім того шість випадків з Мадрида показали наявність в столиці в лютому вірусу групи G.

Вірусолог Хосе Альками уточнив, що встановити єдиного нульового пацієнта при такому широкому поширенні вірусу в країні не представляється можливим.

Згідно з даними Університету Джонса Хопкінса, Іспанія входить до трійки країн світу з найбільшим числом хворих нової коронавирусной інфекцією.

В кінці березня кількість померлих хворих COVID-19 в Іспанії перевищило 3,4 тис і виявилося більше, ніж у Китаї, де на той час помер 3281 людина. На початку квітня Іспанія обігнала за кількістю хворих Італію.

Всього в Іспанії на 24 квітня, за даними Мінохоронздоров'я країни, виявили 219 764 хворих коронавирусной інфекцією. З них 92 355 осіб одужали, 22 524 померли.

Нагадаємо, що першим пацієнтом, заразившимся коронавірусом в Європі ("нульовий пацієнт" - ред.), міг стати 33-річний громадянин Німеччини.

Симптоми захворювання - висока температура, респіраторні прояви – з'явилися у чоловіка 24 січня. Пізніше вони ослабли, і 27 січня хворий вийшов на роботу.