UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірані винесли перший смертний вирок щодо протестувальника

Чоловік підпалив урядовий центр.

Судова система Ірану в неділю засудила одного протестувальника до страти та п'ятьох інших до тюремного ув'язнення терміном від п'яти до десяти років на тлі заворушень, викликаних смертю Махси Аміні, повідомляють державні ЗМІ.

Одна людина, звинувачена в причетності до «заворушень» — термін, який використовується владою для позначення протестів проти режиму, — була засуджена до страти за звинуваченням у «порушенні громадського спокою та порядку, зборах та змові з метою скоєння злочину проти національної безпеки та корупції», - повідомляє державне інформаційне агентство IRNA.

За повідомленням IRNA, людина підпалила урядовий центр під час «заворушень» у провінції Тегеран.

Суд в провінції Тегеран засудив п'ятьох інших «бунтівників» до ув'язнення на строк від 5 до 10 років за звинуваченням у «зборі та змові з метою скоєння злочинів проти національної безпеки та порушення громадського порядку та миру», додало IRNA.

Читайте також: RAND: Іранське «вундерваффе» не врятує Росію від поразки в Україні

У ньому йдеться про те, що вироки, винесені в неділю, є попередніми і можуть бути оскаржені.

Протести, спричинені смертю 22-річної Аміні, затриманою поліцією, стрясають Іран із середини вересня. Демонстранти скандували проти верховного лідера Алі Хаменеї та закликали до зміни режиму.

За даними правозахисних груп, з початку протестів сили безпеки вбили понад 300 людей, тисячі було затримано.

Як повідомлялося, парламент Ірану ухвалив резолюцію про страту затриманих учасників протестів. Це понад 14 тисяч людей. Резолюцію підтримали 227 із 290 іранських парламентаріїв.