UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірані ув'язнили двох журналісток за "змову"

Світові ЗМІ з побоюванням пишуть про  сценарій, який розгорнувся після сумнозвісного затримання поліцією і загибелі Махси Аміні

З іранської преси відомо, що дві місцеві журналістки проведуть за ґратами близько місяця в рамках "умовного" трирічного ув’язнення за «змову». За вироком, Негін Багері та Ельназ Мохаммаді будуть змушені поки що відсиділи одну сорокову частину терміну, про це повідомив їхній адвокат, передає Le Monde.

Читайте також: Ув’язнена в РФ журналістка Данилович повністю втратила слух на ліве вухо

Жінки змушені будуть пройти «навчання з професійної етики» і ще їм «заборонено залишати країну», додав адвокат на ім'я Амір Раїсян. Він не уточнив, чи може бути оскаржений вирок, також у звіті не наведено подробиць звинувачень проти журналісток.

Читайте також: Брат вбитої "поліцією моралі" Махси Аміні отримав притулок у Франції

Цікаво, що сестра однієї з нині затриманих, з вересня 2022 року перебуває у в'язниці після того, як повідомила про похорон 22-річної Махси Аміні, яка померла під вартою в "поліції моралі". Цей випадок свого часу спричинив масштабні протести по всій країні. Адже причиною затримання Аміні було порушення ісламського дрескоду для жінок. Варто зауважити, що під час протестів проти обов'язкового носіння хіджабу і скасування "поліції моралі" загинули майже 300 людей, 12 тисяч були поранені. .

Читайте також: Іран заявляє, що збагачення урану триває на основі внутрішнього законодавства

Суворі правила щодо одягу запровадили в 1979 році після Ісламської революції, до того іранки могли собі дозволити більш відкриті убори.