UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ІКАО опублікували звіт про вимушену посадку літака Ryanair у Мінську

Факт незаконного втручання не приписали будь-якій державі.

У своєму звіті про екстрену посадку літака Ryanair в аеропорту Мінська в травні 2021 року міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) заявила, що літак змусили приземлитися на підставі помилкового повідомлення про загрозу.

Приписати розповсюдження цих відомостей якійсь державі там відмовилися, повідомляє The Aviation Herald з посиланням на звіт.

У Мінтрансі Білорусі це рішення вважають знаком того, що ІКАО прийняла докази білоруської сторони про відсутність факту перехоплення літака. Через вимушену посадку літака білоруські правоохоронні органи змогли затримати колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича та його подругу - росіянку Софію Сапегу.

"Оскільки ні бомба, ні свідчення її існування не були виявлені під час підготовки до посадки в Афінах і після різних перевірок у Білорусії та Литві, вважається, що повідомлення про бомбу було навмисно помилковим", - йдеться у документі.

"Група не змогла приписати вчинення цього акту незаконного втручання будь-якій державі", - наголошується в документі.

Читайте також: Колишній авіадиспетчер мінського аеропорту розповів свою версію екстреної посадки літака Ryanair із Протасевичем на борту

Директор департаменту авіації Мінтрансу Білорусі Артем Сікорський заявив, що ІКАО погоджується з тим, що Мінськ не перехоплював літак.

"Групою зі встановлення фактів ІКАО зазначено, що з боку льотного та кабінного екіпажу повітряного судна жодних візуальних сигналів не спостерігалося, не було зв'язку з цим повітряним судном. Це доказ того, що перехоплення з боку МіГ-29 не було", - заявив він. БелТА.

За його словами, у документі зазначено, що дані об'єктивного контролю переговорів екіпажу повітряного судна в кабіні не збереглися, оскільки екіпаж після посадки літака у Мінську не вимкнув самописці.

"Тим самим екіпаж не зберіг дані об'єктивного контролю і свого аудіозапису того моменту, коли вони приймали рішення про посадку в Мінську. Це виглядає дивно", - вважає він.

Раніше повідомлялося, що прокуратура Польщі продовжує розслідувати примусову посадку літака Ryanair, на борту якого був білоруський опозиціонер Роман Протасевич. Слідство оприлюднило записи розмови диспетчера та пілота під час посадки борту.

23 травня в аеропорту Мінська примусово посадили літак Ryanair рейсу Афіни - Вільнюс на підставі анонімного повідомлення про мінування. Для перехоплення лайнера, який знаходився за дві хвилини літа від Вільнюса, в небо підняли винищувач ВПС Білорусі.

На борту авіалайнера перебуває засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Журналіста та його дівчину Софію Сапегу затримали. Протасевичу інкримінують "екстремістську" статтю 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

Великобританія закрила свої аеропорти для літаків "Белавіа", рекомендувала британським компаніям не відправляти борти через повітряний простір Білорусі, а також підготувала нові санкції проти Лукашенка. Аналогічні заходи затвердив Саміт ЄС.

З 26 травня закрито авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича, яким може бути покарання Європи для диктатора, що загрався, і що слід робити Україні в ситуації, що склалася, читайте у статті Володимира Кравченка "Зона, заборонена для польотів" у ZN.UA.