UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Естонії ініціювали відкликання підписів під договором про кордон з Росією 2014 року

“У спробі відродити панслов'янську та войовничу імперію, Росія почала масово збирати свої сили у безпосередній близькості від кордонів Євросоюзу".

На сьогоднішньому засіданні Рійгікогу мають розглянути пропозицію уряду відкликати підписи від 2014 рокупід спільними з Росією договорами про сухопутний та морський кордон. Такий розгляд передбачає порядок денний, зареєстрований на сайті естонського парламенту на сьогодні.

У пояснювальній записці опозиційної Консервативної народної партії на сайті парламенту згадують угоду про естонсько-російський кордон від 18 лютого 2014 року, які підписали глави МЗС Урмас Пает та Сергій Лавров і зазначають:

“У спробі відродити панслов'янську та войовничу імперію, Росія почала масово збиратися у безпосередній близькості від кордонів Євросоюзу".

Одночасно з підписанням останньої угоди про кордон, Росія розпочала агресивну військову кампанію проти України, яка переросла у пряму війну.

"Після завершення окупації та відновлення незалежності територія Естонії та сухопутний кордон de jure на основі правонаступності відновлюються такими, як це передбачено у Тартуському мирному договорі (1920 року – ред.)", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Литва, Латвія та Естонія вимагають розширення присутності НАТО в регіоні

Зазначимо, станом на сьогодні між Естонією та Росією немає юридично оформленого кордону. Після десятилітніх переговорів, у 2005 році зрештою сторони підписали прикордонний договір. Але під час його ратифікації Естонія включила до преамбули згадку про дієвість Тартуського договору, який відштовхувався від довоєнного кордону.