UA / RU
Підтримати ZN.ua

В центрі ядерних досліджень у Франції плутоній перевозять в каструлях

Закритий центр в Бургундії використовує для зберігання ядерних відходів звичайні каструлі-скороварки. За словами керівника підприємства, така тара застосовується дослідниками вже півстоліття.

Підрозділ французького Комісаріату атомної енергетики оголосив тендер на поставку чотирьох тисяч скороварок з нержавіючої сталі об'ємом близько 17 літрів. Їх планують використовувати для зберігання ядерних відходів.

Незвичайне застосування кухонним приладдям знайшли в центрі ядерних досліджень "Вальдук", розташованому в Бургундії. Як пише видання Die Welt, центр "славиться надзвичайно закритим підприємством", оскільки випускає атомні боєголовки для французької армії.

Глава підприємства Франсуа Буго пояснив, що в скороварках будуть зберігати, "наприклад, плутоній", що така тара застосовується у його центрі вже 50 років, і підкреслив, що ємності не будуть вивозити за межі "Вальдука".

Згідно з заявкою, скороварки повинні забезпечувати повну герметичність, у тому числі в разі падіння. Термін поставки - перший квартал 2014 року.

За підрахунками одного пенсіонера, колишнього вчителя математики Алэна Каньоля, у 4 тис. скороварок обсягом 17 л кожна увійде 70 т твердих відходів.

Фахівець в області ядерних досліджень Монік Сіні назвала описану практику "правдоподібною, але ризикованою".

Зазначимо, що це не перше нестандартне застосування каструль-скороварок. У США їх використовували для виготовлення бомб, що вибухнули під час Бостонського марафону. Терористи начинили скороварки вибухівкою і "вражаючими елементами" - підшипниками і цвяхами. Нагадаємо, жертвами теракту в Бостоні стали три людини, понад 170 зазнали серйозних поранень.

У скоєнні теракту підозрюються брати Тамерлан і Джохар Царнаєви, етнічні чеченці. Старшого з них, Тамерлана, було убито в перестрілці з поліцією при затриманні, молодший - Джохар - постав перед федеральним судом США. Слухання у справі тривають. !zn

Читайте також:

Всі 107 ядерних реакторів США виявилися уразливими для атак терористів

База ядерних ракет США "провалилася" в ході перевірки безпеки

В Іраку виявили підпільні цехи з виготовлення хімічної зброї для "Аль-Каїди"