UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Білорусі покарали учасників вшанування пам'яті загиблих на Майдані

П'ятьох активістів кинули за ґрати.

В Білорусі суд покарав активістів, які прийшли до пам'ятника Тарасу Шевченку в Мінську, щоб вшанувати пам'ять загиблих на Майдані в Києві.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita. Двом затриманим був винесений вирок позбавлення волі на 15 днів, ще двоє проведуть за ґратами 10 днів, одна активістка – 5 днів, а ще одну оштрафували на 3,6 мільйони білоруських рублів. Ця сума приблизно дорівнює 5 тисячам гривень.

Засуджені учасники акції вчора ввечері запалили свічки біля пам'ятника Шевченку, поклали квіти і розгорнули великий портрет білоруса Михайла Жизневського, який одним із перших загинув під час протестів в Україні. Загиблих на Майдані вшанували хвилиною мовчання, після чого учасники акції заспівали гімн України і церковний гімн Білорусі.

Суд в Мінську постановив, що активісти порушили закон про масові зібрання, не повідомивши міську владу Мінська заздалегідь про проведення своєї акції. В цей же час, половина українців упевнена, що влада не хоче розкривати вбивства на Майдані. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.ua.