UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уперше президентом Естонії обрана жінка

Досі невідомо, хто лобіював висунення Керсті Кальюлайд кандидатом у президенти.

У парламенті Естонії у понеділок, 3 жовтня, на безальтернативній основі президентом обрано представник країни в Європейській лічильної комісії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid).

Напередодні в Естонії зареєстрували єдиного кандидата в президенти - представника країни в Європейській лічильної комісії Керсті Кальюлайд.

За неї проголосували 81 депутатів з 101, для обрання їй було достатньо заручитися підтримкою не менше 2/3 складу депутатського корпусу, або отримати не менше 68 голосів "за".

17 депутатів кинули у скриньки для голосування незаповнені бюлетені.

Вибори глави держави в Естонії пройшли повторно після того, як 24 вересня безрезультатно завершилося голосування в колегії вибірників. Тоді не був обраний ні один з п'яти претендентів від різних парламентських партій. Після цього рада старійшин парламенту досяг угоди з партійними фракціями про висунення єдиного кандидата.

Про підтримку Кальюлайд заявили п'ять парламентських фракцій з шести, 90 депутатів з 101 поставили свої підписи під заяві про її висунення кандидатом в президенти.

Представники Консервативної народної партія та декілька депутатів від найбільшої опозиційної партії Центру перед голосуванням висловилися проти кандидатури Калюлайд. Вони пояснили своє рішення голосувати проти тим, що Кальюлайд маловідома в суспільстві Естонії, що невідомі її погляди і що вибори фактично перетворилися в "призначення" президента. На їхню думку, досі невідомо, хто лобіював її висунення кандидатом в президенти.

Кальюлайд стане першим президентом Естонії - жінкою. Вона народилася 30 грудня 1969 року в Тарту, у 1992 році закінчила Тартуський університет за спеціальністю біологія, у 2001 році захистила магістерську ступінь в області бізнес-адміністрування. Займав ряд керівних посад в банківських та бізнесових структурах, була радником з питань економіки при прем'єр-міністрі Березні Лааре. З 2004 року - представник Естонії в Європейській рахунковій палаті. Безпартійна. В 2001-2004 році була членом партії Isamaa (Вітчизна).

Займається громадською роботою: з 2011 року голова ради Тартуського університету, з 2016 року очолює раду з моніторингу розвитку при канцелярії парламенту.

У сім'ї четверо дітей, двоє дорослих і двоє малолітніх: одна дочка і троє синів. Чоловік Георгі-Рене Максимовський за спеціальністю інженер-зв'язківець, працював у державному цільовому установі інформаційних комунікацій. В даний час у зв'язку з роботою дружини Р. Р. Максимовський займається вихованням дітей і домашнім господарством.

Кальюлайд вступить на посаду 10 жовтня.

Читайте також: В Естонії закрили останні дві друковані російськомовні газети - ЗМІ

Чинний президент Тоомас Хендрік Ільвес пробув на посаді глави держави два п'ятирічних посадових терміну і, згідно конституції, більше не може займати цю посаду. Термін його перебування на цій посаді закінчується 9 жовтня.