UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уперше після Клінтона: Зеленський виступить на засіданні уряду Великій Британії

Планується, що український президент звернеться із закликом зупинити тіньовий флот РФ.

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у позачерговому засіданні британського кабінету міністрів у п’ятницю, щоб надати нового імпульсу зусиллям зупинити ухилення Росії від санкцій щодо експорту нафти, пише The Guardian.

Зеленський стане першим іноземним лідером, який відвідає Даунінг-стріт після того, як Кіра Стармера було обрано прем’єр-міністром два тижні тому, і першим іноземним лідером, який звернеться до кабінету міністрів особисто після президента США Білла Клінтона в 1997 році.

У четвер лідери ЄС зібралися на саміт Європейського політичного співтовариства в Бленхеймському палаці у графстві Оксфордшир і погодилися виступити з «закликом до дій», щоб перешкодити зростаючому флоту «фантомних» танкерів, які перевозять підсанкційну  російську нафту.

Стармер заявив, що європейські лідери надіслали чітке повідомлення тим, хто сприяє  Путіну. 

«Ми не дозволимо російському тіньовому флоту та брудним грошима, які він генерує, вільно протікати європейськими водами та ставити нашу безпеку під загрозу», — сказав він.

Читайте також: Загроза з боку Росії поширюється на всю Європу – новий прем’єр Британії

Це буде другий візит Зеленського до Великої Британії з початку війни. Востаннє він відвідував Британію в лютому 2023 року, коли виступив у Вестмінстер-холлі із закликом до Британії надати Україні винищувачі.

Після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, кількість нафтових танкерів, які працюють без належного страхування, зросла, що дозволило Кремлю будувати тіньовий флот і підтримувати доходи від нафти для живлення російської військової машини.

Аналітики говорять, що за останній рік кількість таких суден подвоїлася.

Тіньовий флот складається з близько 600 суден і становить близько 10% світового флоту «рідких вантажів». За словами британського уряду, він перевозить близько 1,7 мільйона барелів нафти на день, що приносить Росії значні доходи.

Деякі з кораблів також виконують функцію російських станцій прослуховування, тоді як інші, ймовірно, перевозять зброю до Росії.

Очікується, що Стармер повідомить Зеленському, що Велика Британія піде далі, щоб спробувати придушити фантомний флот – це питання також порушив президент Франції Еммануаль Макрон наприкінці саміту в Бленхеймі.

Відомо, що міністри оборони обох країн також підпишуть угоду про підтримку оборонного експорту, щоб збільшити постачання зброї на поле бою. Угода призначена «активувати промислові бази Великобританії та України та збільшити виробництво військової техніки та зброї».

Вона включатиме 3,5 мільярда фунтів стерлінгів на підтримку збройних сил України, збільшуючи  нещодавно погоджену ЄС аналогічну суму для допомоги у підтримці державних послуг у країні, включаючи школи та лікарні.

Крім того, прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс та Стармер планують надати Україні допомогу із будівництвом бомбосховищ у школах.