UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні варто винести урок з політики США по відношенню до своїх союзників в Азії - експерт

Навіть американські союзники не можуть розраховувати на абсолютну американську підтримку, коли їх інтереси суперечать інтересам інших союзників США.

Останні дії Сполучених Штатів в азійському регіоні показали, що статус союзника не завжди передбачає безумовну підтримку американцями, оскільки інтереси їх союзників можуть кардинально відрізнятися один від одного. Україні варто винести урок з цього, пише у своїй статті для DT.UA експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Юлія Курнишова.

Автор зазначає, що корейська криза виявила вразливість американських політичних союзів, у яких Вашингтон прагне поділитись відповідальністю з партнерами. З одного боку, США економлять ресурси за рахунок залучення союзників до вирішення міжнародних проблем, з іншого - витрачають додаткові ресурси на подолання суперечностей між партнерами. Виграшний в спокійній міжнародній обстановці, розмін перестає бути вигідним в моменти криз. Наявність розгалуженої мережі американських партнерів у тому чи іншому регіоні світу не означає, що при необхідності США зможуть зібрати їх усіх в єдиний фронт: взаємні суперечності завадять. Більш того, відволікаючись на ці суперечності, Вашингтон буде втрачати час і ресурси, необхідні для подолання кризи.

Свій урок з цієї ситуації може винести й Україна. Виявитися важливим для США партнером і домогтися від Вашингтона формального визнання цього факту (будь то стратегічне партнерство, привілейований діалог або статус основного союзника поза межами НАТО) - не означає гарантувати інтереси держави. Експерт зазначає, що українські інтереси можуть стикатися з інтересами не тільки супротивників США, але й інших їхніх партнерів. Безліч американських зобов'язань перед союзниками і партнерами нерідко зв'язує Вашингтону руки - і з всесильного арбітра він перетворюється в стороннього спостерігача. А значить, навіть оформлення партнерських відносин з Вашингтоном - лише проміжний результат, який не звільняє від необхідності продовжувати роботу і робити її бажано так, щоб захищати свої інтереси перш за все власними силами.

Детальніше про проблеми США в азіатському регіоні читайте в статті Юлії Курнишової "Все непросто з американськими союзами в Азії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".