UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці в США у відчаї через Трампа – NYT

З часів Другої світової війни американці українського походження завжди голосували за кандидатів-республіканців, але цього року вони вагаються, кого обрати.

Будучи гордим українським американцем, Тарас Шмагала десятиліттями працював на Республіканську партію, яку він асоціював зі свободою. Він працював над етнічною програмою для Річарда Ніксона під час виборів в 1968 році і був радником президента Джорджа Буша-старшого, коли СРСР розвалився, а Україна стала незалежною.

83-річний Шмагала у середу буде святкувати 25-ту річницю державності своєї етнічної Батьківщини в передмісті Клівленда, де пройде парад, піднімуть прапор України, а відбудеться святковий ярмарок вздовж головної вулиці в "українському селі". Але на святковий настрій затьмарює велика проблема. І її ім'я Дональд Трамп.

Про це сьогодні пише New York Times, пояснюючи, що українці в США стали виборцями Республіканської партії з часів президентства демократа Франкліна Рузвельта, який з диктатором СРСР Йосипом Сталіним в Ялті поділив Європу. Але по всій Америці, а особливо в таких штатах як Огайо, де виборці однозначно не визначилися зі своїм кандидатом, хоча саме тут Трамп проголосив себе кандидатом, українці спостерігають за кампанією з сум'яттям і страхом.

"Партія настільки мертва, наскільки я стурбований", - сказав Шмагала.

Видання нагадує про всі слова Трампа про його симпатію до Володимира Путіна і Росії, а також про його сумнівні тлумачення подій в Україні. Все це збило з пантелику українців, які симпатизували республіканцям. Новим ударом став скандал навколо голови виборчого штабу Трампа Пола Манафорта, ім'я якого прозвучало в корупційному розслідуванні. Його підозрюють у отриманні нечесно отриманої готівки від проросійського президента України Віктора Януковича.

Впродовж літа українці, які з підозрою ставляться до Гіларі Клінтон, активно стежили за американською політикою. Українська газета в Нью-Джерсі The Ukrainian Weekly, яка ретельно стежила на російським вторгненням в Україну, тепер активно публікує критику проти Трампа, зокрема докори українського посла в США на адресу кандидата-республіканця.

"Голосувати за Трампа означає голосувати проти України!" - написав на сторінках газети давній прихильник Республіканської партії з Моррістауна, штат Нью-Джерсі.

New York Times пише, що в США живуть близько мільйона громадян українського походження. Найбільше їх мешкає навколо міст Нью-Йорк, Філадельфія, Чикаго, Детройт і Клівленд, де розміщений Український музей-архів. До його експозиції входить велика колекція витворів українського народного мистецтва, газет, імміграційних документів і історичної хронічки народу, який впродовж 350 років страждав від утисків з боку Росії.

Зараз у музеї нова виставка: "Політика і українські американці". На одному з представлених фото зображений Тарас Шмагала поруч з президентом Річардом Ніксоном. Звісно, тут є і прихильники Демократичної партії. Приміром, науковий співробітник музею Ендрю Фединський, який колись був головою адміністрації демократа-конгресмена, один із них. Однак більшість американців українського походження дуже скептично ставляться до Барака Обами і Гіларі Клінтон, вважаючи їх недостатньо агресивними, щоб захистити Україну від Росії. Тому відсутність друга в Республіканській партії поширює серед них відчай.

"Я дуже збентежений. Трампа підтримувати дуже тяжко", - сказав юрист з Філадельфії Юджин Люців, який активно займається українськими справами в місті.

Звільнення Манафорта не змінило ставлення українців до Трампа. Виборці хочуть знати, чому його взагалі найняли. Хоча віце-президент Українського конгресового комітету Америки Андрій Футей прокоментував, що відставка радника Януковича "стала сигналом полегшення".

Шмагала, попри розчарування Республіканською партією, не готовий голосувати за Клінтон. Хоча зізнається, що зробить це, якщо Трамп набере надто багато голосів.

Впродовж кампанії кандидат в президенти від Республіканської партії Дональд Трамп зробив кілька скандальних коментарів щодо України. Спочатку він заявив, що розгляне визнання Криму територією російським у разі своєї перемоги. Згодом він навіть повторив вигадки російської пропаганди, що нібито більшість людей на півострові "хотіли приєднатися до Росії". Також він заявив, що Росія не нападе на Україну, хоча це вже сталося. Пізніше Трамп спробував незграбно виправдатися за слова про ненапад Росії на Україну, але лише продемонстрував свою некомпетентність у міжнародній політиці. Західні ЗМІ також відшукали відео, на якому Трамп у 2014 році хвалив Путіна за "розумну" окупацію Криму.