UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і США здійснять спостережні польоти над Росією

Літак спостереження ОС-135Б не призначений для застосування будь-якого виду зброї, на його борту встановлена апаратура для спостереження.

Начальник російського національного Центру по зменшенню ядерної небезпеки Сергій Рижков повідомив, що з 20 по 25 липня Україна і США здійснять спостережні польоти над територією Росії в рамках Договору з відкритого неба.

"З 20 по 25 липня 2015 року в рамках реалізації міжнародного Договору з відкритого неба спільна місія США і України планує виконати спостережний політ над територією Російської Федерації на американському літаку спостереження ОС-135Б", - сказав Рижков.

За його словами, під час польоту за узгодженим маршрутом фахівці РФ на борту літака будуть контролювати дотримання параметрів польоту та використання передбаченої Договором з відкритого неба апаратури.

Літак спостереження ОС-135Б не призначений для застосування будь-якого виду зброї, а на його борту будуть перебувати виключно технічні засоби, які передбачені договором.

Договір з відкритого неба був підписаний в 1992 році, а діє з 2002 року. Даний документ дозволяє країнам-учасницям відкрито збирати інформацію про збройних силах та заходах один одного. У договір входять більшість країн НАТО, Росія, Білорусь, Україна, Грузія, Боснія і Герцеговина, Швеція і Фінляндія. Як правило, польоти Росії і країн Альянсу проводяться на взаємній основі.

Читайте також: Росія вимагає від України грошей за "секретні" польоти АН-26 в РФ під час Майдану

Востаннє представники України здійснювали наглядові польоти над територією Росії в рамках Договору з відкритого неба з 22 по 26 червня спільно зі своїми шведськими та німецькими колегами.

У березні міністерство закордонних справ України повідомило, що російська сторона висунула українській стороні умови, які фактично не дозволяють здійснити спостережний політ над територією Російської Федерації.