UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українець Євген Малолєтка став фотографом року за версію The Guardian

Редакція Guardian Picture Desk обрала Малолєтку найкращим фотографом року та поділилася його світлинами.

Євген Малолєтка, український фотокореспондент, який висвітлював оборону Маріуполя та деокупацію Харківщини, став фотографом 2022 року за версією британського The Guardian, повідомили у виданні.

Також на сайті оприлюднили статтю про фотографа з добіркою його найкращих фото та його коментарями.

На початку 2022 року український фотожурналіст Євген Малолєтка висвітлював насильство в Казахстані, коли його увага повернулася до подій вдома: було кілька повідомлень про те, що Росія готує вторгнення. Йому не потрібно було думати двічі: він знав, що має повернутися на батьківщину. До середини січня він уже працював за призначенням для Associated Press у місті Харкові та на Донбасі, на сході України, де зростала напруга,” – зазначили The Guardian.

Євген Малолєтка є автором відомих кадрів з Маріуполя, адже саме там він з командою провів 20 днів, фіксуючи на фото події, що розгорталися у місті. Він очікував, що Маріуполь стане ключовою точкою бойових дій, і не помилився.

Зокрема, Євген зробив відомі фото з маріупольського пологового будинку.

9 березня російський літак завдав авіаудару та скинув кілька потужних бомб на центр Маріуполя. Може один, а може й кілька літаків. Одна бомба влучила у двір пологового будинку. На фото Ірину Калініну, 32 роки, несуть рятувальники, які поспішають з нею до карети швидкої допомоги. Я пам'ятаю, що Ірина в той момент була ще жива, вона торкалася свого живота і очей. Звичайно, її відвезли в лікарню, лікарі намагалися її врятувати, але вона втратила багато крові, і Ірину з дитиною врятувати не вдалося. Її чоловік Іван не міг знайти Ірину, бігав по моргах і лікарнях, намагаючись знайти її, і врешті-решт у морзі лікарні №2 йому вдалося впізнати Ірину, забрати її назад і разом з сусідами поховати на одному з кладовищ Маріуполя,” – прокоментував відоме фото з пологового Євген Малолєтка.

У середині березня Євген та його команда були вимушені покинути Маріуполь, адже стало відомо, що на них полюють росіяни через їхню діяльність. Після виїзду з Маріуполя, Євген працював у Харкові, Ізюмі та Херсоні.

Читайте також: Журналісти, які працювали у Маріуполі, отримають премію DW "За свободу слова"

Нагадаємо, Євгена Малолєтку та його колегу Мстислава Чернова вже нагороджували цього року – зокрема, премією Baueux. Виставки цих фотографів проходили у багатьох країнах Європи, у тому числі, у Франції та Нідерландах.