UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна закликала Мексику арештувати Путіна, якщо він прилетить на інавгурацію президентки

Мексика сама запросила Путіна на подію.

Посольство України в Мексиці закликає арештувати російського диктатора Владіміра Путіна, якщо він прилетить на інавгурацію новообраної президентки країни Клаудії Шейнбаум.

Про це йдеться у заяві українських дипломатів.

Читайте також: На білбордах та в метро: у Мексиці посилився вплив російських ЗМІ – The HILL

У диппредставництві висловили сподівання, що уряд Мексики розуміє, що «Путін є військовим злочинцем», ордер на арешт якого видав Міжнародний кримінальний суд за викрадення українських дітей. Там нагадали, що Мехіко визнає юрисдикцію суду у Гаазі.

«Цей ганебний злочин стане однією з багатьох причин, чому Путіну разом із рештою російського військово-політичного керівництва одного дня доведеться відповісти перед судом за вторгнення в Україну, дозвіл на бомбардування, розстріли, тортури, зґвалтування і пограбування українців», – заявили у посольстві.

Напередодні Мексика запросила Путіна на інавгурацію президентки, яка відбудеться 1 жовтня. Таке ж запрошення отримав і президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Вибір Глобального Півдня: шахи, ґо чи «чапаєв» від Путіна?

Ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна закріплює дипломатичну ізоляцію Росії і позбавляє главу Кремля можливості вільно пересуватися світом. Адже 123 держави-члени МКС за Римським статутом мають заарештувати диктатора і передати його міжнародному правосуддю. Але що буде, якщо якісь держави порушать свої зобов’язання? Які наслідки їх очікують? У цьому розбирався Ерік Кучеренко у статті «Удар по Кремлю: що загрожує тим країнам, які відмовляться заарештувати Путіна».