UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина повністю відмовиться від використання вугілля в 2025 році

Останню вугільну електростанцію зупинять на п'ять років раніше, ніж було задумано раніше.

План влади Угорщини передбачає зупинити останню вугільну електростанцію в країні вже до 2025 року, на п'ять років раніше, ніж це раніше планувалося, повідомляє Euractiv, посилаючись на заяву держсекретаря Угорщини у справах ЄС.

Нагадаємо, президент Угорщини Янош Адер оголосив про початковий план країни про відмову від вугілля до 2030 року на Саміті ООН із боротьби зі зміною клімату в Нью-Йорку в 2019 році.

«Наш план полягає в тому, щоб до 2030 року домогтися вуглецево-нейтрального виробництва електроенергії на 90%», - заявив держсекретар зараз.

За словами Аттіли Штайнера, Будапешт має намір домогтися цього за рахунок збереження існуючих ядерних генеруючих потужностей і збільшення виробництва сонячної енергії до 6 ГВт.

«Ми хотіли б поетапно відмовитися від блоків, що працюють на бурому вугіллі, на нашій останній вугільній електростанції Матра до 2025 року», - додав держсекретар.

Також є інформація, що плани Угорщини позитивно сприйняли як зелені активісти, так і робочі електростанції, які отримають підтримку зі спеціального фонду ЄС.

За словами Штайнера, Угорщина підписала зобов'язання ЄС щодо досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року і вітає плани ЄС щодо посилення кліматичних цілей блоку до 2030 року.

Читайте також: Промисловий гігант General Electric припинить будівництво вугільних електростанцій

З огляду на те, як за останні десятиліття в світі виросли викиди вуглецю, виникає думка, що збільшення забруднення є незмінним законом природи. Забруднення навколишнього середовища може стати реальним міжнародним злочином. Чесько-канадський енергетичний аналітик Вацлав Смил часто називав зростання забруднення навколишнього середовища з 1980-х років доказом того, що перехід до більш чистих видів енергії неминуче буде відбуватися занадто повільно, щоб врятувати світ від потенційної катастрофи