UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угода про припинення вогню в Секторі Гази може бути на межі зриву — Politico

Цього тижня учасники переговорів прибудуть до Єгипту, щоб спробувати переконати ХАМАС погодитися на “проміжну пропозицію”.

За словами двох американських і двох ізраїльських чиновників, угода про припинення бойових дій у Газі на межі краху — і немає чітких альтернативних пропозицій. Про це повідомляє Politico.

Читайте також: Блінкен: Ізраїль підтримав нашу пропозицію щодо угоди з ХАМАС про звільнення заручників

Нинішня угода, над якою США, Ізраїль, Єгипет і Катар працювали протягом кількох тижнів у липні, наразі є найсильнішою потенційною формою домовленостей, адже включає умови, які відповідають вимогам як ХАМАС, так і Ізраїлю. Ізраїль підтримав цю угоду, але ХАМАС у публічних заявах наголошує, що не прийме її.

Це викликає дедалі більше занепокоєння американських чиновників через те, що ця пропозиція може зірватися так само, як і попередні: ХАМАС та Ізраїль розійдуться в поглядах і не буде чіткого шляху до припинення бойових дій або звільнення заручників.

Це значно похмуріша оцінка, ніж та, яку американські офіційні особи дають публічно. Лише кілька тижнів тому представники адміністрації президента США Джо Байдена були налаштовані оптимістично. Один із офіційних представників Штатів навіть заявляв, що ХАМАС приватно натякнув на можливість підтримки запропонованої угоди.

Хоча дехто в Білому домі зберігає впевненість щодо досягнення угоди, багато хто зараз розчарований публічною риторикою палестинського угруповання і сумнівається, чи є висловлювання ХАМАС просто переговорною тактикою, або ж угруповання дійсно проти угоди.

Учасники переговорів цього тижня прибудуть до Єгипту, щоб спробувати узгодити деталі пропозиції. Якщо їм не вдасться залучити ХАМАС до переговорів, тоді може не залишитися альтернативних варіантів, що збільшить імовірність ескалації між Ізраїлем і “Хезболлою”, а також прямої конфронтації між Ізраїлем і Тегераном.

“Ми не знаємо, чи хоче (новий політичний лідер ХАМАС Яхья — ред.) Сінвар цієї угоди. Але якщо ми не укладемо угоду, є ймовірність, що Іран здійснить атаку, і це переросте в повномасштабну конфронтацію”, - сказав один із чиновників, знайомий з позицією Ізраїлю на поточних переговорах. 

У понеділок, 19 серпня, в Єрусалимі держсекретар США Ентоні Блінкен назвав запропоновану угоду ймовірно, найкращою, якщо не останньою можливістю досягнути припинення вогню і звільнення заручників.

Вашингтон уже кілька тижнів рекламує нинішню форму угоди як великий успіх, заявляючи, що вона усуває кілька давніх розбіжностей між Ізраїлем і ХАМАС. Останніми днями американські офіційні особи заявляли, що налаштовані оптимістично, а Байден сказав журналістам 16 серпня, що “угода ближче, ніж будь-коли”.

Однак за лаштунками офіційні особи намагаються знайти спосіб спонукати ХАМАС погодитися на “проміжну пропозицію”

Переговори з ХАМАС, як відомо, дуже складні, оскільки керівництво угруповання в Досі часто або розходиться в думках зі своїми ж представниками в Газі, або ж має проблеми з комунікацією з ними. Крім того, ХАМАС має досвід публічної незгоди з домовленостями про припинення вогню, перш ніж спонтанно погодитися на них: американські чиновники бачать шанс, що це може статися і з нині обговорюваною угодою.

Але ХАМАС і Ізраїль все ще не погоджуються з деякими умовами проміжної пропозиції.

Ізраїльський чиновник заявив, що пропозиція зосереджена в першу чергу на тому, щоб ХАМАС звільнив решту заручників і повернув тіла загиблих. Вона також стосується того, як і чи будуть виведені ізраїльські війська з анклаву.

Ізраїль і ХАМАС також розходяться в поглядах щодо кількості заручників, які мають бути звільнені з Гази. Початкова угода, запропонована Байденом у травні, містила формулювання, які дозволяли звільнити десятки заручників. Наразі незрозуміло, про яку саме кількість йдеться і скільки з них досі живі.

Сторони не погоджуються і щодо присутності Ізраїлю у Філадельфійському коридорі - ділянці на кордоні між Єгиптом і Газою, а також на головній магістралі, що веде до північної частини анклаву. Ізраїль заявив, що хоче зберегти свої позиції в обох місцях, аби гарантувати, що ХАМАС не зможе контрабандою ввозити товари через Єгипет і передислокувати свої опорні пункти.

Читайте також: Ізраїль знайшов тіла ще шістьох загиблих у полоні ХАМАС заручників

Байден також хоче досягнути угоди між Ізраїлем і ХАМАС, щоб запобігти подальшій ескалації на північному кордоні Ізраїлю, де “Хезболла” й ЦАХАЛ “обмінюються вогнем”. Хоча ці конфлікти стосуються двох окремих угруповань, підтримуваних Іраном, і різних полів битв, вони тісно пов'язані між собою — події в одному часто впливають на траєкторію бойових дій в іншому.

Якщо обидва конфлікти триватимуть, зростає ймовірність того, що Тегеран, який уже кілька тижнів погрожує напасти на Ізраїль, виконає свої “обіцянки”. Про те, “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?”, розповідав Ігор Семиволос.