UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина наклала вето на скликання комісії Україна-НАТО

В Будапешті підкреслили, що вето Угорщини неможливо обійти.

Угорщина не може підтримати бажання України вступити в НАТО, тому наклала вето на скликання грудневого засідання комісії Україна-НАТО.

Про це 27 вересня на прес-конференції в Будапешті заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, йдеться в повідомленні уряду Угорщини.

Сійярто підкреслив, що на початку вересня Угорщина була активним прихильником інтеграційних прагнень України, однак такий крок, як прийняття закону про освіту став "ножем у спину".

Він зазначив, що Угорщина все ще готова до консультацій, але не може погодитися з тим, щоб закон обмежував права меншин.

Сійярто додав, що Угорщина і надалі робити такі дипломатичні кроки, поки між сторонами не буде знайдений компроміс.

Угорський міністр додав, що вето Будапешта неможливо обійти, оскільки для скликання комісії Україна-НАТО необхідно одноголосне рішення країн-членів альянсу.

Нагадаємо, що раніше посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявив, що Угорщина має намір продовжувати блокування подальшої інтеграції України в Євросоюз з-за українського закону про освіту.

За словами Кешкеня, інформації про зміну офіційної позиції Будапешта з даного питання він не отримував.

Посол також зазначив, що для країн важливо продовжувати цей діалог, і висловив переконання про те, що до початку практичного застосування норми закону про мову навчання, сторони знайдуть модель, яка буде влаштовувати всіх.