UA / RU
Підтримати ZN.ua

Удар Ізраїлю по Рафаху не перетнув "червоної лінії" – Білий дім

США не планують переглядати політику стосовно Ізраїлю.

Ізраїльський удар, у результаті якого загинули десятки палестинців у Рафаху, не перетнув «червоної лінії», яка призведе до зміни політики США, заявив Білий дім. 

Як повідомляє The Hill, кілька представників адміністрації під час прес-брифінгу у вівторок назвали світлини з Рафаху «розриваючими серце», «трагічними» та «жахливими». Але в результаті жодних ознак зміни політики не сталося, оскільки це був авіаудар, а не велика наземна операція.

«Ми все ще не віримо, що велика наземна операція в Рафаху виправдана. Ми все ще не хочемо бачити, як ізраїльтяни розбивають Рафах великими підрозділами на великих шматках території. Ми все ще віримо в це, але на даний момент ми цього не бачимо», – сказав журналістам речник Білого дому Джон Кірбі.

Він додав, що про зміну політики через авіаудар в неділю не йдеться.

«Це просто сталося. Ізраїльтяни збираються це розслідувати. Ми будемо дуже цікавитися перебыгом цього розслідування. І ми побачимо, що воно покаже», – сказав Кірбі.

Раніше цього місяця президент Байден попередив, що припинить постачання Ізраїлю наступальної зброї, зокрема бомб та артилерійських снарядів, якщо той розпочне давно обіцяне вторгнення в Рафах.

Білий дім закликав Ізраїль не вводити війська у Рафах без чіткого плану безпечної евакуації мирного населення, оскільки війна вже призвела до загибелі десятків тисяч палестинців. Близько мільйона біженців оселилися в Рафаху після бойових дій на півночі Гази.

Читайте також: Міністри закордонних справ ЄС обговорюють санкції проти Ізраїлю

Минулого тижня радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив журналістам, що не існує математичної формули для оцінки дій Ізраїлю в Рафаху, однак офіційні особи зважатимуть на кількість смертей та руйнувань за її наслідками та на її точність і пропорційність. Але у вівторок офіційні особи адміністрації заявили, що недільний авіаудар, який став найбільшим смертоносним інцидентом у Рафаху відтоді, як Ізраїль розпочав там наступ, не відповідає тому, проти чого застерігав Білий дім.

«Ми все ще вважаємо, що те, що відбувається в Рафаху, і те, що роблять [ізраїльські військові], обмежене за масштабом», –  повідомила журналістам заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав інцидент в Рафаху «трагічним випадком» і додав, що Ізраїль «ретельно розслідує це питання і вивчить з нього уроки». Повідомляється, що ізраїльські офіційні особи пояснили США, що уламки від цілеспрямованого удару по високопоставленим лідерам ХАМАС влучили в паливний бак поблизу табору переміщених осіб. 

Але трагедія, що сталася в результаті, підкреслила тривогу міжнародної спільноти щодо проведення військових операцій Ізраїлю, і це сталося лише через кілька днів після того, як вищий суд Організації Об’єднаних Націй видав постанову про припинення Ізраїлем військових операцій у Рафаху. 

Білий дім тижнями закликає Ізраїль зробити все можливе, щоб запобігти загибелі невинних мирних жителів і гуманітарних працівників у Газі, де десятки палестинців не мають доступу до їжі, води та ліків. 

Кірбі у вівторок сказав, що «відсутність втрат серед цивільного населення – це правильна кількість жертв серед цивільного населення», однак визнав, що під час війни часто гинуть невинні люди.

«Тут немає жодної мірки чи квоти. Як ми неодноразово говорили, правильна кількість жертв серед цивільного населення дорівнює нулю», — сказав він.