UA / RU
Підтримати ZN.ua

Участь США у переговорах по Донбасу: Козак назвав умову

У Путіна такої можливості не заперечують. 

У Кремлі не заперечують можливості участі США у переговорах по Донбасу. Під час саміту у Женеві заступник голови адміністрації президента Росії Дмітрій Козак заявив, що це станеться тільки за умови підтримання Штатами прагматичного підходу до виконання Мінських угод. 

"Все залежить від позиції. Або ми в одній людській логіці намагаємося знайти відповіді на всі ті виклики, які є, тоді так. Якщо буде тверезий і прагматичний підхід до виконання мінських угод - добре. Але, як кажуть, краще жахливий кінець, ніж жах без кінця", - зазначив Козак, слова кого цитує росЗМІ. 

За його словами, Москва вже пропонувала Києву звернутися в Радбез ООН та розповісти, що її не влаштовує у Мінських угодах, а також внести свої корективи. 

"Якщо мова йде про врегулювання конфлікту, будь ласка, ми за. Коли наші європейські колеги кажуть, що потрібно терміново знайти рішення, тому що зараз втрутяться в процес американці, ми говоримо: "Ласкаво просимо", - підкреслив Козак.

Читайте також: Участь США в нормандському форматі можлива — Резніков

Нагадаємо, президент України запропонував розширити нормандський формат за рахунок США ще в 2019 році. Тоді у Вашингтоні відзначили, що залучення нових учасників до переговорного процес вимагає згоди всіх лідерів "Нормандської четвірки". А в МЗС Франції висловилися за підтримання діалогу з Вашингтоном щодо Донбасу, але категорично проти участі США у "нормандському форматі".

Водночас в РФ заявили, що бажання України залучити США до нормандських переговорів щодо Донбасу нібито можна вважати намаганням відійти від Мінського формату.

Також Зеленський не бачить великої проблеми в тому, щоб паралельно з нормандським форматом створити ще один переговорний майданчик, якщо перший не працює.

Про те, чому ініціатива Зеленського про розширення "нормандського формату" — це переливання з пустого в порожнє, читайте у матеріалі Тетяни Силіної "Неформат"