UA / RU
Підтримати ZN.ua

Учасники кліматичного саміту COP28 не можуть дійти згоди щодо відмови від викопного палива 

Група країн ОПЕК закликала уникати будь-яких згадок про викопне паливо в остаточній угоді саміту.

На кліматичному саміті COP28 в Дубаї країни сперечаються щодо можливої угоди про поетапну відмову від викопного палива, що поставило під загрозу спроби узгодити перше в історії зобов'язання припинити використання нафти і газу на тлі 30 років розмов про глобальне потепління. Про це повідомляє Reuters.

Саудівська Аравія і Росія були серед кількох країн, які наполягали на тому, щоб конференція в Дубаї зосередилася лише на зменшенні забруднення навколишнього середовища, а не на боротьбі з викопними видами палива, що його спричиняють.

З іншого боку, щонайменше 80 учасників, включаючи Сполучені Штати, держави ЄС, а також багато бідніших країн, вразливих до зміни клімату, вимагають, щоб угода COP28 містила чіткий заклик до остаточного припинення використання викопного палива.

Читайте також: Витік документів розкрив плани ОАЕ просувати нафтогазовий бізнес на кліматичному саміті COP28 – ВВС

Президент COP28 Султан аль-Джабер пізно ввечері в суботу, 9 грудня, закликав учасників саміту прискорити роботу над остаточною угодою, заявивши, що "все ще існує більше розбіжностей, ніж згоди".

"Нам потрібні реалістичні підходи до вирішення проблеми викидів. Такі, що сприятимуть економічному зростанню, допоможуть викорінити бідність і водночас підвищать стійкість", - наголошував генеральний секретар ОПЕК Хайтам аль-Гаїс.

Раніше цього тижня група країн-виробників нафти надіслала листа, в якому закликала своїх членів і союзників відмовитися від будь-яких згадок про викопне паливо в остаточній угоді саміту, попередивши, що "надмірний і непропорційний тиск на викопне паливо може досягти критичної точки".

За словами Олдена Мейєра з аналітичного центру E3G, це був перший випадок, коли Секретаріат ОПЕК втрутився в кліматичні переговори ООН з таким листом. 

"Це свідчить про паніку", - вважає він.

Комісар ЄС із питань клімату Вопке Хукстра розкритикував лист як такий, що "не відповідає" кліматичним зусиллям.

Саудівська Аравія є найбільшим виробником в ОПЕК і фактичним лідером організації, а Росія є членом так званої групи ОПЕК+. Наполягаючи на зосередженні уваги на викидах, а не на викопному паливі, ці дві країни, схоже, розраховують на можливості дорогих технологій уловлювання вуглецю, які, як стверджує група експертів ООН з питань клімату, не можуть замінити ефект від скорочення використання викопного палива в усьому світі.

Інші країни, включаючи Індію та Китай, не підтримали поетапну відмову від викопного палива на COP28, але закликали до розвитку відновлюваної енергетики.

Представник Китаю з питань клімату Се Чженхуе назвав цьогорічний кліматичний саміт найважчим у своїй кар'єрі.

"Я беру участь у цих кліматичних переговорах вже 16 років. Найважча зустріч - цьогорічна. Є так багато питань, які потрібно вирішити”, - сказав він журналістам.

Читайте також: У боротьбі зі зміною клімату є хороші та погані новини — FT

На його думку, саміт навряд чи можна буде назвати успішним, якщо країни не зможуть домовитися про майбутнє викопного палива.

Міністр навколишнього середовища Індії Бхупендер Ядав зажадав "рівності і справедливості" в будь-якій угоді, вважаючи, що багаті країни повинні очолити глобальні кліматичні дії.

У суботу також прозвучали ширші дипломатичні претензії, які затьмарили увагу до глобального потепління.

Представник Росії заявив, що Москва вивчає можливість використання частини активів на близько 300 мільярдів доларів, заморожених Заходом після вторгнення її військ в Україну, нібито для створення фонду для компенсації кліматичних збитків для країн, що розвиваються.

Тим часом Китай поскаржився на неприйнятні, на його думку, розмови про участь Тайваню в кліматичних переговорах. А палестинський представник засудив бойові дії Ізраїлю у Секторі Гази, заявивши, що конфлікт заважає зосередитися на боротьбі зі зміною клімату.

Кліматично вразливі країни заявили, що відмова від згадки про викопне паливо на COP28 поставить під загрозу весь світ.

Читайте також: США виділять $3 млрд на “кліматичну допомогу” бідним країнам — Bloomberg  

Оскільки COP28 має завершитися у вівторок, 12 жовтня, міністри урядів з майже 200 країн, що зібралися в Дубаї, долучилися до спроб знайти вихід з глухого кута щодо викопного палива.

Остання версія тексту для обговорення, опублікована в п'ятницю, 8 грудня, показує, що учасники саміту все ще розглядають низку варіантів - від згоди на "поступову відмову від викопного палива відповідно до найкращих наявних наукових даних" до повної відсутності згадки про викопне паливо у спільній заяві.

Читайте також: Стало відомо, у якій країні відбудеться наступний кліматичний саміт COP29

Саме використання викопного палива стало найбільш суперечливим питанням, що постало перед світовими лідерами на цьогорічному кліматичному саміті. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав планувати майбутнє без викопного палива, заявивши, що немає іншого способу стримати глобальне потепління