UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВООЗ заявили про перемогу нових штамів ковіду над вакцинацією

Там звинуватили країни з високим рівнем вакцинації у відмові від протиепідемічних правил. 

Директор Всесвітньої організації охорони здоровʼя Тедрос Гебреєсус заявив, що наразі нові мутовані штами коронавірусної інфекції перемагають у гонці з вакцинацією. Під час останнього брифінгу він назвав причину такого явища. 

"Нові варіанти зараз перемагають в гонці з вакцинами через несправедливе виробництво і розподіл препаратів", — пояснив Гебреєсус.

Найбільше від цього може постраждати світова економіка, яка й без того відчула на собі удар коронавірусної кризи. 

"Вакцинний націоналізм, левова частка якого припадає на жменьку країн, є морально невиправданою та неефективною стратегією суспільної охорони здоровʼя проти вірусу. Деякі країни з високим рівнем вакцинації відмовляються від протиепідемічних заходів і послаблюють заходи, наче пандемія вже закінчилася", — обурився директор організації.

Гебреєсус зазначив, що факт того, що наразі у світі досі не вакциновані мільйони медичних працівників викликає у нього відразу. 

"З моральної, епідеміологічної та економічної точки зору настав час, щоб світ обʼєднався, аби колективно побороти цю пандемію", — додав він.

Читайте також: ВООЗ поки не дає рекомендацій щодо комбінування вакцин

Наразі у світі циркулює новий небезпечний штам ковіду - "Дельта". Вперше його зафіксували в Індії, але зараз про випадки інфікування ним повідомляють у понад ста країнах. 

У зв'язку з поширенням штаму "Дельта" ВООЗ видала рекомендації щодо того, як ним не заразитися. Щоправда, правила ті ж самі, що й раніше. Серед основних - маски та соціальна дистанція. 

23 червня стало відомо, що штам дістався і до України. Як повідомляло ZN.UA, у президента Володимира Зеленського відбулася велика нарада щодо протидії поширенню цього штаму в нашій країні.