UA / RU
Підтримати ZN.ua

У вересні 2017 року в Сирії загинули 54 "вагнеровця" - ЗМІ

Журналісти вивчили документи одного із загиблих. До війни в Сирії він воював у Донбасі на боці бойовиків.

Понад 50 найманців так званої "ПВК Вагнера" загинули в Сирії у вересні 2017 року, повідомляє російська служба BBC.

До таких висновків журналісти дійшли, вивчивши документи загиблого в Сирії жителя Сєвєроонезька Архангельської області Євгена Алікова.

До поїздки в Сирію російський найманець, починаючи з 2014 року, кілька разів їздив в Донбас, де воював на боці бойовиків терористичної організації "ЛНР". На сайті "Миротворець" розміщена картка на ім'я Алікова Є. Є. У ній йдеться про те, що він воював у НЗФ "бригада "Привид".

У 2016 році Аліков поїхав у Ростов-на-Дону, де пройшов навчання в одному з так званих "тренувальних таборів" (за даними журналістів – у хуторі Молькіно Краснодарського краю). Після проходження тренування влітку 2017 року він був відправлений у Сирію.

Там Євген Аліков отримав жетон з особистим номером "М-3601". На відміну від кадрових військових Збройних сил Російської Федерації, які мають жетони з великою літерою російського алфавіту та шестизначним номером, найманці "ПВК Вагнера" отримують жетони з великою літерою російського алфавіту та чотиризначним номером.

Русская служба Би-би-си

У Сирії найманець воював більше двох місяців. На початку вересня 2017 року він отримав смертельне поранення в бою біля міста Тіас сирійської провінції Хомс. Він був доставлений у госпіталь Аль Скельбія у місті Хама, і після улагодження всіх дипломатичних моментів 20 вересня 2017 року переправлений у Ростов-на-Дону.

Матері загиблого виплатили "страхову компенсацію" у розмірі п'яти мільйонів рублів. А також видали дві нагороди "ПВК" на ім'я сина: "За відвагу і мужність" і "За кров і хоробрість". Обидві виписані 1 вересня 2017 року. На думку журналістів, це може свідчити про те, що Євген Аліков загинув у серпні, а забрати його тіло з поля бою змогли лише у вересні.

Русская служба Би-би-си

Русская служба Би-би-си

У жовтні 2017 року агентство "Рейтер" опублікувало розслідування про те, що за перші дев'ять місяців 2017 року в Сирії помер щонайменше 131 росіянин (без урахування офіційних втрат за інформацією Міністерства оборони РФ).

Матеріал готувався на засадах довідки про смерть найманця "ПВК Вагнера" Сергія Піддубного. Він загинув наприкінці вересня в Тіасі. Там, де й Євген Аліков. На довідці про смерть Піддубного стоїть №131. За прийнятою в РФ процедурою, нумерація таких документів починається з початку календарного року і ведеться послідовно. Таким чином, номер кожної довідки відповідає кількості померлих на момент реєстровання смерті протягом поточного року. Довідка про смерть Алікова отримала номер 77. Таким чином, лише за вересень 2017 року в Сирії загинуло щонайменше 54 найманця.

Русская служба Би-би-си

У військовому комісаріаті Плесецького району Архангельської області Росії відмовляються надавати загиблому в Сирії Алікову статус військовослужбовця. Журналісти також не змогли зв'язатися з тими, хто доставив тіло вбитого в Ростов-на-Дону.

Русская служба Би-би-си

Четверо російських найманців, які брали участь у війні в Донбасі та Сирії, розповіли журналістам про те, що з найманців, які повертаються додому, ФСБ Росії бере розписку про нерозголошення строком на п'ять років, у разі відмови погрожуючи кримінальним переслідуванням за статтею "найманство".

Раніше телеканал CBS із посиланням на джерела в Пентагоні повідомив про те, що 7 лютого авіація США завдала удару по силах сирійського диктатора Башара Асада, серед яких були російські найманці.

Удар був нанесений після бойового зіткнення урядових військ з підрозділами Демократичних сил Сирії через контроль над нафтовими родовищами.

За даними видання Bloomberg, унаслідок авіаудару були знищені понад 200 бойовиків "ПВК Вагнера", яку контролюють спецслужби РФ.

У понеділок, 12 лютого, дослідницька організація Conflict Intelligence Team повідомляла про загибель чотирьох російських військових - Олексія Ладигіна (Рязань), Станіслава Матвєєва, Ігоря Косотурова (Асбест, Свердловська область) і сотника "Балтійського окремого козачого округу" Володимира Логінова. Пізніше стало відомо про п'ятого загиблого росіянина – нацбола Кирила Ананьєва. Також серед загиблих у Сирії колишній бойовик терористичної організації "ДНР" із позивним "Апостол". Родичі та знайомі російських найманців із "ПВК Вагнера" підтвердили їхню загибель.

Своєю чергою Міністерство оборони Росії заперечує загибель п'яти військовослужбовців. Там заявили про те, що ніхто з військових, які офіційно перебувають у Сирії, унаслідок удару сил коаліції не постраждав, оскільки їх у цьому районі Дейр-ез-Зора не було. Даних про добровольців, які вирушили до Сирії, Міноборони РФ також не наводить.

Детальніше про те, що сталося у Сирії 7 лютого, читайте у статті Віталія Федяніна "Сирійська міфологія Росії" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".