UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Венесуелі і Мадуро, і опозиція заявили про перемогу на виборах президента

Перемогу Мадуро уже подають як офіційну, хоча підсумків голосування на всіх дільницях ще не опублікували.

Голова Національної виборчої ради Венесуели Елвіс Аморозо заявив про перемогу президента Ніколаса Мадуро на виборах в країні на підставі підрахунку 80% бюлетенів. За його словами Мадуро отримав 51% голосів, перемігши кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса, який набрав 44%, і ці результати «свідчать про незворотну тенденцію», повідомляє Associated Press

Виборча комісія, яку контролює адміністрація Мадуро, ще не опублікувала результатів виборів на усіх виборчих дільницях. Водночас про перемогу чинного президента майже офіційно заявили невдовзі після завершення голосування.

Натомість представники опозиції заявили, що за їхніми підрахунками Гонсалес переміг Мадуро.

Екзитпол, проведений американською компанією Edison Research, вказував, що Гонсалес має перемогти Мадуро з перевагою понад 30% –  за їхніми оцінками опозиціонер мав набрати 65% голосів, а Мадуро – 31%.

Місцева соціологічна група Meganalisis заявила про імовірність 65% голосів за Гонсалеса і трохи менше 14% за Мадуро.

Мадуро, який вийшов після виборів до прихильників у президентському палаці, заявив, що його переобрання на третій термін є тріумфом миру та стабільності, і повторив своє твердження під час кампанії про те, що виборча система Венесуели є прозорою.

Натомість опозиція каже про фальсифікації та маніпуляції.

«Венесуельці та весь світ знають, що сталося», — заявив згодом кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес.

Читайте також: Російська агресія надихає: Мадуро фактично заявив про окупацію одного з регіонів Гаяни

Держсекретар США Ентоні Блінкен уже заявив, що у Вашингтоні «серйозно стурбовані тим, що оголошений результат не відображає волі чи голосів народу Венесуели».

Він закликав до прозорості підрахунку голосів та додав, що міжнародне співтовариство дуже уважно стежить за ним і відповідним чином відреагує.

Найближчі сусіди також висловили сумнів щодо результатів виборів. Президент Чилі Габріель Борік заявив, що уряд Мадуро «повинен розуміти», що в результати, які дали йому перемогу, «важко повірити», і додав, що його уряд не визнає «будь-які результати, які не підлягають перевірці».

У свою чергу президент Коста-Ріки Родріго Чавес в Х відкинув перемогу Мадуро: «Ми працюватимемо з демократичними країнами на всьому континенті та міжнародними організаціями, щоб досягти поваги, на яку заслуговує венесуельський народ».

Читайте також: США в межах обміну ув'язненими з Венесуелою звільнили соратника Мадуро

Якщо Ніколас Мадуро вступить на посаду, це буде уже третій шестирічний термін поспіль. Мадуро перебуває при владі після смерті попереднього президента Уго Чавеса в 2013 році.

Голосування відбулося після серйозної економічної кризи у Венесуелі, яка пережила найгірший економічний крах в країні мирного часу в новітній історії. Мадуро звинуватив іноземні санкції проти свого режиму, заявивши, що Венесуела є жертвою «економічної війни».