UA / RU
Підтримати ZN.ua

У вакцинах Moderna в Японії знайшли нержавіючу сталь

Виробник вже вжив заходів щодо виключення потрапляння частинок металу в вакцини

У відкликаних, через наявність сторонніх домішок в флаконах, з ужитку в Японії вакцинах Moderna виявили нержавіючу сталь. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на The Guardian.

«Нержавіюча сталь зазвичай використовується в серцевих клапанах, штучних суглобах і в металевому шовному матеріалі, а також в скобах. У зв'язку з цим, очікується, що ін'єкція частинок, ідентифікованих в партіях в Японії, не приведе до підвищеного медичного ризику», — сказано в спільній заяві компанії Takeda, яка відповідає за продажі і поширення вакцин Moderna в країні, і самої компанії Moderna.

До цього сторонні субстанції були виявлені в 39 невикористаних флаконах в восьми різних центрах вакцинації Японії. Всі флакони були від іспанського виробника і зроблені практично в один час. Партія прибула до Японії в кінці липня. На тлі виявленої проблеми, міністерство прийняло рішення призупинити використання 1,63 млн доз вакцин Moderna в якості запобіжного заходу.

У Takeda вважають, що частинки потрапили в вакцину в результаті тертя, викликаного шматками металу в обладнанні, яке ставить пробки на флакони. Залізо було виявлено тільки в відкликаних партіях вакцини, і іспанська компанія Rovi, яка займається виробництвом і упаковкою препарату, вже вжила відповідних заходів.

За весь період пандемії в Японії було зареєстровано понад 1,48 млн випадків зараження коронавірусом і близько 16 тис. смертей від захворювання. Обидві дози вакцини в країні отримало близько 46% населення.

Читайте також: В Японії призупинили вакцинацію після повідомлення про зіпсовану партії вакцини проти COVID-19 Moderna

Нагадаємо, що раніше Міністерство охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення Японії заявило, що домішки, які знайшли в партії вакцини від коронавірусу Moderna, могли виявитися мікрочастинками пробок флаконів. Ця інформація вказана в доповіді від компанії Takeda Pharmaceutical, яка відповідальна за доставку Moderna в Японію.