UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Туреччині затримали російське судно з вкраденим українським зерном – Reuters

Подальша доля суховантажного судна «Zhibek Zholy» вирішуватиметься у понеділок.

Митниця Туреччини затримала судно «Zhibek Zholy», яке вийшло з тимчасово окупованого українського Бердянська, повідомляє Reuters із посиланням на посла України в Туреччині Василя Боднара. Суховантаж завантажений зерном, яке могло бути вкрадено в Україні.

«Ми (влада України та Туреччини – ред.) повністю співпрацюємо. Судно зараз стоїть на вході в порт, воно затримане митними органами Туреччини», - розповів дипломат.

За його словами, подальша доля судна вирішуватиметься у понеділок, 4 липня.

Читайте також: З окупованої частини Запорізької області почали постачати зерно в Північну Америку в обхід санкцій 

Суховантажне судно належить казахській компанії KTZ Express, але ходить під російським прапором. У KTZ Express журналістам пояснили, що судно взяте у бербоут-чартер (фрахтування без екіпажу) російською компанією «Грін-Лайн», яка не перебуває під санкціями.

Декількома днями раніше колаборант Євген Балицький, призначений окупантами «головою Запорізької області», оголосив, що з окупованого Бердянська вийшло перше судно із зерном «для дружніх Росії країн», однак не вказав назву.

1 липня у турецький порт Карасу увійшов суховантаж «Zhibek Zholy» з Бердянська. Україна звернулася до Туреччини з проханням затримати та заарештувати судно, припускаючи, що його вантаж може бути краденим. Російські окупанти й раніше активно вивозили українське зерно з тимчасово окупованих територій Запорізької і Херсонської областей, провокуючи глобальну продовольчу кризу.