UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Туреччині підняли кримськотатарські прапори в пам'ять про жертв геноциду

Прапори розмістили на будівлях дипломатичних установ.

До Дня вшанування жертв політичних репресій та Дня вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу, які припадають на 17 та 18 травня, на низці будівель у Туреччині з'явились кримськотатарські прапори.

Так, прапор вивісило посольство України в Туреччині на будівлі дипвідомства в у столиці країни, Анкарі. Про це посольство повідомило на власній сторінці у Twitter.

"Пам'ять про злочинну депортацію сталінським режимом кримських татар в 1944 році досі віддає страшним болем у наших серцях, який ми поділяємо з кримськотатарським народом. На знак солідарності над нашим посольством у ці дні розміщений кримськотатарський прапор із траурною стрічкою", – вказано у повідомленні посольства.

Посол України в Туреччині Андрій Сибіга також зазначив, що таким чином також вшанували пам'ять загиблих у Стамбулі та в Анталії.

Читайте також: Кулеба назвав новою хвилею репресій обшуки у кримських татар в Бахчисараї

Українські дипломати також вшанували память загиблих - президент України відвідав "Биківнянські могили", де разом з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком взяв участь у заходах до Дня пам'яті жертв політичних репресій. Міністерство закордонних справ України нагадали про те, що російська агресія знов повернула в Україну політичні репресії.

У березні 2018 року Верховна Рада внесла зміни у законодавство про реабілітацію жертв репресій комуністичного режиму. Закон відновлює права осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами в цивілізованому суспільстві. Однак, на думку деяких правозахисників, уважний аналіз визначення репресій і нових процедур надання статусу реабілітованих змушує вимагати перегляду цього закону.