UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Ташкенті представники понад 20 країн обговорять афганський мирний процес

В Афганістані вже більше 16-ти років йде війна між повстанцями і урядом

В столиці Узбекистану Ташкенті, 26 березня, відбудеться міжнародна конференція з Афганістану, в якій візьмуть участь представники понад 20 країн, у тому числі з США, Європейського союзу, Росії, Китаю, Пакистану, Ірану і п'яти країн Центральної Азії. На конференції обговорюватимуться афганський мирний процес, а також боротьбу з тероризмом, наркотиками та регіональне співробітництво, повідомляє "Радіо Свобода".

Конференція в Ташкенті стане продовженням ініціативи президента Афганістану Ашраф Гані від 28 лютого про мирні переговори з талібами без попередніх умов.

Заступник держсекретаря США з політичних питань Том Шеннон також візьме участь у заході. Раніше держдепартамент заявив, що конференція в Ташкенті стане продовженням демонстрації міжнародної підтримки мирного політичного врегулювання в Афганістані".

28 лютого президент Афганістану Ашраф Гані запропонував дозволити талібам перетворитися на політичну партію і заявив, що буде працювати над тим, щоб усунути санкції проти угруповання і запропонує інші стимули, якщо рух "Талібан" приєднається до мирних переговорів.

"Талібан" поки далекий від прямих переговорів з підтримуваним Заходом урядом, який, на думку талібів, є незаконним.

"Талібан" бореться за відновлення ісламського правління в країні, після його повалення в 2001 році військами США і НАТО. Рух талібів звернулося у листі до "американському народу", в якому заявили про готовність почати переговори зі Сполученими Штатами, проте поки відмовився від прямих переговорів з Кабулом.

У США заявили про поліпшення умов для мирних переговорів з "Талібаном". Командувач збройними силами США в Афганістані заявив, що перспективи примирення між афганцями і "Талібаном" поліпшуються, хоча колишні офіційні особи та експерти стурбовані тим, що дипломатичні ресурси США для переговорів недостатні.