UA / RU
Підтримати ZN.ua

У світі зростають випадки «вакцинних махінацій» — The Economist 

Деякі люди намагаються «підпільно» отримати доступ до вакцин від коронавірусу, адже не хочуть чекати своєї черги на щеплення.

Коли перші вакцини проти COVID-19 почали розповсюджуватися у грудні, генеральний секретар Інтерполу Юрген Сток назвав їх "рідким золотом 2021 року". Коли з’являється певна необхідна, але дорога та дефіцитна річ, цілком закономірно, що навколо неї починає розгортатися корупція та злочинність. У світі почастішали спроби «підпільно» отримати вакцину проти коронавірусу, адже не всі готові чекати своєї черги на щеплення, пише журнал The Economist.

На сьогодні щонайменше 11 вакцин проти COVID-19 затверджено для використання, багато з них уже перебувають у процесі масового виробництва. Виробники цих препаратів стверджують, що теоретично вони можуть виготовити близько 12,2 мільярда доз до кінця 2021 року, цього більш ніж достатньо, щоб дати дві дози вакцини кожному з 5,8 мільярда дорослих людей у ​​світі. Але затримки виробництва вже сповільнюють ситуацію, і виготовлені вакцини не будуть розподілятися рівномірно.

Щонайменше 40% усіх замовлень на вакцини надходять із багатих країн, де проживає лише 18% світового населення. У цих країнах деякі групи отримують пріоритетний доступ до щеплень: люди похилого віку, ключові працівники та люди з групи ризику. Всім іншим - як окремим особам, так і країнам - кажуть, що їм доведеться почекати. Багато хто не готовий просто чекати.

«Підпільні» способи, якими люди намагаються отримати вакцини від COVID-19, можна поділити приблизно на три категорії.

Перша категорія стосується легальних, але етично сумнівних дій, коли люди, що мають вплив та гроші, намагаються використати лазівки в країнах, де вакцини вже є. Наприклад, в Америці штатам дозволено визначати власні стратегії поширення вакцини серед населення, що призводить до розбіжностей між ними.

"Штати не узгоджують плани щодо вакцинації населення", - говорить професор медичної етики в Медичній школі Гроссмана при Нью-Йоркському університеті Артур Каплан. Флорида сказала: "Станьте в чергу, і ми зробимо щеплення майже усім". Спочатку влада штату оголосила, що вакцинуватиме усіх, кому виповнилося 65 років. Але пізніше там дещо посилили регулювання, вимагаючи посвідчення від людей, що підтверджує їхнє проживання в штаті, оскільки багато людей почали їхати туди, щоб вакцинуватися. Наразі Флорида дала понад 80 тисяч доз із загальної кількості понад три мільйони, людям, які проживають в інших місцях, згідно з офіційними даними штату. Крім того, Каплан чув про деякі сумнівні медичні практики, які стягують із пацієнтів солідну плату в обмін на отримання вакцини.

«Туристична вакцинація», як це спостерігається у Флориді, також розвивається і на міжнародному рівні. У січні британська преса повідомляла, що Knightsbridge Circle – «елітний клуб», направляв своїх членів до Об'єднаних Арабських Еміратів, щоб вони могли там зробити щеплення вакциною китайської компанії Sinopharm, яка ще не затверджена у Великій Британії. ОАЕ теж не проти використовувати вакцини для більш широкого збуту. Куба готова використовувати «приманку» для вакцинації. Країна, економіка якої в значній мірі залежить від туризму, заявила, що відпочивальникам буде запропонована «місцева» вакцина Soberana 02 після її затвердження (вона все ще проходить клінічні випробування).

Друга категорія «вакцинних махінацій» - це політична влада та «пільговий» доступ. У січні Філіппінський сенат розпочав розслідування, чому до того, як у країні не було затверджено для використання фактично жодної вакцини проти COVID-19, охоронцям президента Родріго Дутерте вже робили щеплення, які контрабандно ввозили з Китаю. Також була інформація про те, що старші члени кабінету міністрів також отримували вакцину.

Інформація про подібний «пільговий» доступ до вакцин надходила з різних країн. 23 лютого Світовий банк погрожував припинити фінансування програми вакцинації в Лівані після того, як 16 депутатів були таємно вакциновані всередині будівлі парламенту, що було порушенням умов Світового банку, які передбачали, що для стримування корупції громадяни Лівану повинні зареєструватися у спеціальній черзі на вакцинацію в Інтернеті.

Міністр охорони здоров'я Аргентини подав у відставку після повідомлень про те, що впливові люди в країні змогли таємно зробити щеплення без дотримання відповідної процедури програми вакцинації. Міністри охорони здоров'я та закордонних справ Перу також заперечували звинувачення у тому, що сотні чиновників були щеплені до початку національної програми вакцинації. В інших країнах, включаючи Америку, політиків класифікували як «основних робітників» та робили щеплення достроково без зайвого шуму.

Третьою категорією «вакцинних махінацій» стає чорний ринок, який процвітав на кожному етапі пандемії. У березні 2020 року на тлі дефіциту засобів індивідуального захисту влада Таїланду зупинила «операцію» з перепродажу використаних масок для обличчя. Ремдесівір, препарат, який застосовується при лікуванні COVID-19 і є дефіцитним, був доступний в Індії та Венесуелі за завищеними цінами. У Китаї покупці розкуповували подібні препарати, що використовуються для лікування іншого типу коронавірусу. У Пакистані лікарі стали свідками розквіту торгівлі плазмою крові одужалих пацієнтів, адже тоді з’явилася інформація, що плазма з антитілами може гарантувати захист від хвороби.

Що стосується вакцин, то 2 грудня - у день, коли Велика Британія стала першою країною, яка дозволила першу COVID-вакцину для екстреного використання, Інтерпол сказав урядам готуватися до хвилі злочинів "у зв'язку з потенційною фальсифікацією, крадіжками та незаконним розповсюдженням доз препарату”. Наразі відомо лише про кілька подібних випадків. У лютому влада Італії розпочала розслідування у регіоні Венето, де були підозри щодо "неназваних посередників", які вимагали продати їм 27 мільйонів доз вакцини Pfizer / BioNTech «поза межами» державної схеми закупівель.

Вакцини проти коронавірусу з чорного ринку можуть бути небезпечними. Нелегальні продавці могли зберігати препарат неправильно, або ж вакцини взагалі ризикують виявитися підробкою. Подібні «вакцинні махінації» мають очевидні шкідливі наслідки, адже люди, які не мають «привілеїв» отримати вакцину, але потребують її в першу чергу через стан здоров’я, можуть постраждати. Однак доки в тій чи іншій частині світу не вистачає рятувальних вакцин, недобросовісні та зневірені будуть випробовувати схеми, трюки та афери, які обіцяють короткий «обхідний»  шлях до отримання щеплення, резюмує видання.

Читайте також: Bloomberg: Паспорти вакцинації в Європі запровадять через декілька місяців

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».