UA / RU
Підтримати ZN.ua

У світі зростає ризик ядерної війни між США Росією та Китаєм через розрив комунікацій між цими країнами

Заходу потрібна нова сучасна система контролю за озброєннями Китаю та Росії.

Наразі спостерігається зростання ризиків вступу Заходу в ядерний конфлікт із Китаєм чи Росією через розрив комунікації з двома країнами, про це заявив на брифінгу у Вашингтоні радник із національної безпеки Великобританії Стівен Лавгроув, повідомляє Європейська правда.

"Два монолітні блоки часів холодної війни – СРСР і НАТО – хоч і не без тривожних ударів – змогли досягти загального розуміння доктрини, яка сьогодні відсутня. Доктрина непрозора в Москві та Пекіні, не кажучи вже про Пхеньян чи Тегеран", — зазначив Лавгроув.

"Під час холодної війни ми виграли від низки переговорів і діалогів, які покращили наше розуміння радянської доктрини та можливостей, і навпаки. Це дало нам обом більш високий рівень впевненості, що ми не прорахуємося з ядерною війною" — додав він.

"Сьогодні ми не маємо однакових основ з іншими, хто може загрожувати нам у майбутньому, зокрема з Китаєм. Тут Великобританія рішуче підтримує запропоновані президентом Байденом переговори з Китаєм як важливий крок", — зазначив Лавгроув.

Лавгроув високо оцінив рішення Білого дому відновити співпрацю з Китаєм, але наголосив на ризиках технологічного прогресу.

"Ми маємо чіткі занепокоєння щодо програми ядерної модернізації Китаю, яка збільшить як кількість, так і типи систем ядерної зброї в його арсеналі", — сказав він.

Незважаючи на підвищені ризики, Лавгроув сказав, що значна частина існуючої архітектури безпеки залишається "життєво важливою", наприклад, конвенція про хімічну зброю та конвенція про біологічну та токсинну зброю, а також договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Однак він додав, що реальність така, що "сучасні структури власними силами не забезпечать, що нам потрібна сучасна система контролю над озброєннями".

Щодо війни в Україні, то колишній постійний секретар Міністерства оборони сказав: "Нещодавно ми пройшли похмурий рубіж у 150 днів з того часу, як Путін розпочав цю непровоковану, незаконну війну, приносячи невимовні страждання невинному народу України".

Читайте також: Путін швидше використає хімічну зброю, ніж ядерну: три аргументи від адмірала Ставрідіса

"Я боюся, що конфлікт відповідає моделі свідомих і безрозсудних дій Росії, спрямованих на підрив глобальної архітектури безпеки. Це схема, яка включає незаконну анексію Криму, використання хімічної та радіологічної зброї на території Великобританії та неодноразові порушення, що спричинили розвал Договору про ракети середньої та меншої дальності" відзначив Лавгроув.

"І ми продовжуватимемо притягувати Росію до відповідальності за її дії, що дестабілізують, як міжнародне співтовариство", - додав він.

Раніше повідомлялося про те, що Кім Чен Ин заявив, що КНДР готова до будь-якого військового зіткнення зі США, навіть до ядерного. Традиційно лідер Північної Кореї звинуватив США та Південну Корею у ворожих діях.