UA / RU
Підтримати ZN.ua

У стародавньому храмі у Перу виявлено рідкісний артефакт - оперений щит

Перш ніж археологи доторкнулися до таємничого артефакту, предмет спочивав всередині ізольованого приміщення щонайменше 1300 років. Знахідка за оцінками фахівців належить до доколумбової цивілізації моче.

Строкатий щит, прикрашений пір'ям, виявлено у древньому храмі на заході Перу. Перш ніж археологи доторкнулися до таємничого артефакту, предмет спочивав всередині ізольованого приміщення щонайменше тринадцять століть. Знахідка була зроблена на території археологічного комплексу Панамарка (Pañamarca) і за оцінками фахівців належить до доколумбової цивілізації моче.

Щит має досить скромні розміри - всього 25 сантиметрів у діаметрі, що вкупі з декоративною обробкою у вигляді червоно-коричневої тканини і жовтого пір'я натякає на його ритуальне призначення.

Вік оперенного щита становить не менше 1300 років (фото Lisa Trever/University of California Berkeley). "Цілком можливо, що такі щити використовувалися для "бойових" обрядів, які нагадували гладіаторські бої у Стародавньому Римі", - розповідає професор Ліза Тревер (Lisa Trever) з Каліфорнійського університету у Берклі.

Схожий, але трохи більший щит (43 сантиметри у діаметрі) раніше був виявлений на території Храму Місяця на півночі Перу. Дослідники відзначають, що подібні предмети зустрічаються вкрай рідко.

- У стародавньому центрі у Перу знесли бульдозерами піраміду віком 4 тисячі років

Новий артефакт знаходився біля стіни на узвишші, що нагадує вівтар. Глуха зала, де був знайдений артефакт, була запечатана - вчені вважають, навмисне. Згідно з основною версією, пізніше, після того як священне приміщення закрили, над ним був споруджений новий, більш просторий храм.

Примітно, що безпосередньо над вівтарем на стінах розташовані фрески з зображеннями надприродних істот. Один "монстр" є сумішшю равликів і кішки, а інший - якимось ігуаноподібним чудовиськом. До речі, археологи вже не вперше зустрічають цих фантастичних створінь разом.


Фрески з зображеннями ігуаноподібної істоти (ліворуч) і монстра з рисами равлики та кішки (фото Lisa Trever/University of California Berkeley).

"Ми знаємо, що моче полюбляли всілякі метафори за участю тварин, - говорить професор Трэвер. - Пір'я, яким оздоблено щит, належать одному з видів неотропічних папуг, існує версія, що воїн, озброєний таким щитом, символізував людину-птаха".

Наразі на щиті залишилося не більше десятка пір'їн, але, судячи з усього, раніше їх було набагато більше. Дослідники вважають, що пір'я на щиті утворювало кілька концентричних кіл жовтого кольору.

Вчені відзначають ще одну цікаву особливість: неотропічні папуги не мешкають на території регіону Анкаш, де виявлено щит, а значить, аборигенам доводилося привозити самих птахів, або їхнє пір'я з протилежного боку Анд, тобто з області, що є частиною басейну Амазонки. !zn

Читайте також:

Українські вчені підняли амфори з стародавнього корабеля, затонулого у Чорному морі

У Британії археологи виявили древні "зали мерців", на тисячоліття старші за Стоунхендж

Під Коростенем знайдено прикраси часів княгині Ольги