UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США вперше відкриють клініку для лікування людей із постковідним синдромом

Вона буде діяти на базі Стенфордського університету.

У США вперше планують відкрити клініку, яка спеціалізуватиметься на лікуванні людей з постковідним синдромом, інформує «Укрінформ». Її планують відкрити на базі Стенфордського університету.

Близько п’ять місяців після зараження коронавірусом Розі Флорес лежала на дивані у себе вдома в Маунтін-В’ю, Каліфорнія та почувала себе дуже втомленою, що навіть не могла ходити по квартирі.

"Я пам’ятаю, як я йшла, щоб взяти ковдру, і не дихала", – розповідає 47-річна Флорес, у якої в липні 2020 року був позитивний тест на коронавірус. "Мої руки були схожі на локшину. Телефонна розмова мене виснажувала. Моє життя проходило на дивані», – зазначає Флорес.

Лише майже через рік втома почала спадати. У грудні Флорес повернулася на роботу як координатор проектів у Стенфордському університеті.

Минулої осені у неї діагностувати симптоми поствірусного COVID-19 або ж так званого – тривалого COVID.

Серед основних симптомів постковідного синдрому спостерігається:

Цей постковідний синдром привернув увагу ЗМІ, федерального уряду та медичної спільноти у США та викликав побоювання, що тривалий вплив коронавірусу на здоров'я населення може бути значним.

За даним досліджень, постковідний синдром характерний для  людей, які перехворіли на Covid-19 впродовж декількох місяців чи навіть року після захворювання. Вчені виявили, що 30% людей впродовж дев’яти місяців після інфікування живуть з вираженими симптомами COVID-19.

Вчені зі Стенфорда під час досліджень встановили, що 70% госпіталізованих з COVID-19 пацієнтів мають не менше одного симптому впродовж декількох місяців. Ці вчені хочуть змінити підхід по догляду за людьми з постковідним синдромом  та створити спеціальну комплексну терапію.

Під час догляду за пацієнтами лікарі будуть збирати клінічні дані, які в подальшому допоможуть краще прогнозувати ускладнення хвороби. До клініки увійдуть різні фахівці, зокрема: гематолог і аудіолог, кардіолог, пульмонолог.

Читайте також: The Economist розповідає, наскільки поширеним став постковідний синдром

Нагадаємо, дослідники зазначають, що інформація про посткоронавірусний синдром із часом може допомогти зрозуміти та лікувати інші захворювання, від синдрому хронічної втоми, раку і навіть хвороби Альцгеймера.

У проблемі постковідного синдрому є багато загадок. У деяких людей симптоми з часом безслідно зникають без медичної допомоги. Частина людей повідомляє про покращення після отримання вакцини. Але ті, хто відчуває симптоми більше шести місяців, мають найменше шансів на повне одужання.