UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США відреагували на рішення суду РФ про ліквідацію штабів Навального

Представник Держдепу США заявив, що рішення по ФБК створює ризик кримінального переслідування його прихильників.

Білий дім засудив рішення суду РФ про визнання організацій Алєксєя Навального екстремістськими. Відповідну заяву зробив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

У США підкреслили, що Росія не повинна оголошувати екстремістськими мирні організації і повинна припинити переслідування Навального і його прихильників.

"Ми закликаємо Росію припинити зловмисно оголошувати "екстремістськими" непричетні до насильства організації, щоб переслідувати їх, завершити репресії проти пана Навального і його прихильників і поважати міжнародні зобов'язання щодо забезпечення прав людини і основних свобод", - сказав Прайс.

Крім того, він порівняв дію суду з оголошенням екстремістським "Свідків Єгови". Прайс також повторно закликав звільнити Алєксєя Навального, "хворого і ув'язненого за політично сфальсифікованим мотивами".

Представник Держдепу США заявив, що рішення по ФБК створює ризик кримінального переслідування його прихильників за те, що ті користувалися фундаментальними правами людини, гарантованими Конституцією Росії, а також обмежує їх участь в майбутніх виборах в Держдуму.

17 квітня прокуратура Москви подала позов до суду про визнання «Фонду боротьби з корупцією», «Фонду захисту прав громадян» і штабів опозиційного політика Олексія Навального екстремістськими організаціями.

26 квітня штаби російського опозиціонера Олексія Навального в різних містах Росії оголосили про фактичне припинення діяльності. Уряд Німеччини засудив заборону роботи в Росії штабів опозиційного політика Олексія Навального, якого російська влада ув'язнила. В ЄС також закликали Росію припинити переслідування організацій Навального.

29 квітня соратник політика Леонід Волков заявив, що після обмеження діяльності двох організацій опозиціонера Олексія Навального в Росії будуть офіційно розпущені всі регіональні штаби. Незважаючи на репресії, на думку Волкова, який знаходиться за кордоном через порушених проти нього в Росії кримінальних справ, «ще не було кращих, ніж зараз, часів для політичної опозиції в Росії». На його думку, «фундаментальні причини для протестів в Росії нікуди не зникнуть», а прихильники Навального, незважаючи на розпуск штабів, мають намір залишатися «самою і краще організованою політичною організацією в країні».

9 червня Мосміськсуд в середу визнав Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян (ФБК і ФЗПг), а також громадський рух «Штаби Навального» екстремістськими організаціями, задовольнивши позов столичної прокуратури.